Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος μηνός Ιουνίου: Δείτε ποιος πάροχος σας συμφέρει και ποιες ώρες αναμένεται να ισχύσει το νυχτερινό τιμολόγιο - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος μηνός Ιουνίου: Δείτε ποιος πάροχος σας συμφέρει και ποιες ώρες αναμένεται να ισχύσει το νυχτερινό τιμολόγιο

δημοσιεύτηκε:

Τις τιμές για τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος μηνός Ιουνίου ανακοίνωσαν οι πάροχοι και τα σχετικά στοιχεία  δημοσίευσε η ΡΑΑΕΥ.

Αξιοσημείωτο είναι πως η  χαμηλότερη τιμή ρεύματος στο «πράσινο» τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 11,898 λεπτά ανά kWh ενώ η  υψηλότερη στα 17,984 λεπτά ανά kWh. Επίσης επισημαίνεται πως στα τιμολόγια αυτά υπάρχουν αυξήσεις από 12% μέχρι και 70% λόγω της εκτίναξης κατά 35% της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο, καθώς η αγορά έκλεισε στα 81,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον προηγούμενο μήνα από 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν.

Οι τιμές ρεύματος

Αναλυτικά, τα τιμολόγια ρεύματος μηνός Ιουνίου των παρόχων διαμορφώνονται ως εξής:

1. ΔΕΗ: 

  • Στο πράσινο τιμολόγιό (Γ1) για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η χρέωση είναι στα 11,898 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή είναι αυξημένη κατά 12% σε σχέση με προηγούμενο μήνα καθώς τον Μάιο ήταν στα 10,656 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η εταιρεία προσφέρει έκπτωση 38% στις τιμές του ρεύματος έναντι 10% που ήταν το προηγούμενο διάστημα.
  • Ενώ η χρέωση της τιμής ρεύματος είναι στα 12,642 λεπτά ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατώρων. Υπενθυμίζεται πως η χρέωση  της τιμής ρεύματος τον Μάιο ήταν στα 11,736 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
  • Στο  νυχτερινό τιμολόγιο (Γ1Ν), η χρέωση ρεύματος είναι 9,976 λεπτά ανά kWh, από 7,866 λεπτά ανά kWh που ήταν  τον Μάιο. Το πάγιο είναι 5 ευρώ ανά μήνα.

2. Protergia

  • Στο ειδικό τιμολόγιο «Protergia Οικιακό Value Special», η τιμή ρεύματος μηνός  Ιουνίου «κλειδώνει» στα 16,422 λεπτά ανά κιλοβατώρα στην οποία λαμβάνεται υπόψη η έκπτωση συνέπειας στη βασική χρέωση (7 λεπτά ανά kWh). Η τιμή του ρεύματος είναι αυξημένη κατά  55% τον Ιούνιο από 10,601 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ήταν τον Μάιο.
  • Η έκπτωση τον Ιούνιο είναι ίδια με αυτήν του Μαΐου. Στην περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 23,422 λεπτά ανά kWh και το πάγιο είναι 4 ευρώ.

3. ΗΡΩΝ 

Στο πράσινο τιμολόγιο  (Basic Home) η χρέωση της τιμής ρεύματος τον Ιούνιο είναι στα  16,333 λεπτά ανά kWhστην οποία συνυπολογίζεται η έκπτωση συνέπειας (1,725 λεπτά ανά kWh). Η έκπτωση αυτή είναι ίδια με αυτή του προηγούμενου μήνα. Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο η χρέωση της τιμής ρεύματος ήταν στα 10,118 λεπτά ανά kWh  με συνέπεια.  Η αύξηση αγγίζει το 61%. Χωρίς την έκπτωση, η τελική τιμή του ρεύματος  είναι στα 18,058 λεπτά ανά kWh και το  πάγιο είναι στα 5 ευρώ.

4. Elpedison 

  • Στο  Ειδικό Οικιακό Τιμολόγιο η τιμή του ρεύματος για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης είναι στα 15,484 λεπτά ανά kWh. Αυτές τις καλύπτει η εταιρεία με έκπτωση 4 λεπτά ανά kWh. Στην κλίμακα αυτή η αύξηση είναι η  55%, καθώς η χρέωση τον Μάιο ήταν 9,968 λεπτά ανά kWh.
  • Ενώ η χρέωση του ρεύματος για τις 100 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης και άνω είναι στα 17,984 λεπτά ανά kWh, από 10,568 λεπτά  που ήταν τον Απρίλιο (αύξηση 70%). Η έκπτωση για τη συγκεκριμένη κλίμακα κατανάλωσης είναι 1,5 λεπτό ανά kWh και το μηνιαίο πάγιο της εταιρείας είναι 5 ευρώ.

5. NRG 

  • Στο ειδικό τιμολόγιο της NRG η τιμή του ρεύματος είναι στα  15,952 λεπτά ανά κιλοβατώρα στην οποία λαμβάνεται υπόψη  και η έκπτωση συνέπειας.  Υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 46% στην τιμή του ρεύματος τον Ιούνιο  σε σχέση με τον Μάιο  καθώς τον προηγούμενο μήνα η χρέωση ήταν στα 10,961 λεπτά ανά kWh.
  • Χωρίς την έκπτωση η τιμή διαμορφώνεται σε 21,602 λεπτά ανά kWh, από 16,961 λεπτά ανά kWh τον προηγούμενο μήνα. Το πάγιο είναι 5 ευρώ, πέφτοντας στα 3,5 ευρώ με την επιλογή e-bill και πάγιας εντολής.

6 .ZeniΘ 

Στο πράσινο τιμολόγιο  «Power Home Start»  η τιμή του ρεύματος  αυξάνεται κατά 65% τον Ιούνιο και ανέρχεται στα 16,927 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 10,267  που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Σε αυτό το προϊόν το πάγιο διαμορφώνεται στα 5 ευρώ.

7. Ελίν

  • Στο ειδικό πρόγραμμα «Power On! Home Green» η  τιμή του ρεύματος είναι στα 14,85 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Ιούνιο,.  H τιμή αυτή είναι αυξημένη κατά 56% σε σχέση με τον Μάιο (9,5 λεπτά ανά kWh).
  • Το πάγιο διαμορφώνεται στα  5 ευρώ και  εταιρεία και προχωρά για πρώτη φορά σε έκπτωση (1 λεπτό ανά kWh).

8. Φυσικό Αέριο Ελλάδος

  • Στο ειδικό ενιαίο τιμολόγιο, η ανταγωνιστική χρέωση ρεύματος είναι στα 0,12854 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας.
  • Στα 5 ευρώ διαμορφώνεται το πάγιο.

9. Volterra

Στο ειδικό τιμολόγιο  η ανταγωνιστική χρέωση ρεύματος είναι στα 0,129 ευρώ ανά κιλοβατώρα και το πάγιο είναι στα 4,50 ευρώ.

10. Volton:

  • Στο ειδικό τιμολόγιο η ανταγωνιστική χρέωση ρεύματος είναι στα 0,12916 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και δώρο το ρεύμα του πρώτου μήνα.
  • Στα 4,90 ευρώ διαμορφώνεται το  πάγιο.

11. Solar Energy

Στο ειδικό τιμολόγιο, η ανταγωνιστική χρέωση του ρεύματος είναι στα 0,12591 ευρώ ανά κιλοβατώρακαι το πάγιο διαμορφώνεται στα 5 ευρώ.

Τιμολόγια ρεύματος μηνός Ιουνίου και νυχτερινό: Τι λένε οι ειδικοί

Για τις αυξήσεις έως και 70% στα τιμολόγια ρεύματος μηνός Ιουνίου μίλησε σήμερα  σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης. «Δεν περίμενα ότι θα υπήρχε εταιρεία που θα έδινε αύξηση 70% στην τιμή ρεύματος για τον μήνα Ιούνιο.  Η εταιρεία αυτή έδωσε 70% αύξηση  ενώ η μέση τιμή εκκαθάρισης .. της χονδρικής του  Μαΐου ήταν 37, 5ο ευρώ η ηλεκτρική μεγαβατώρα. Περιμέναμε να γίνει αύξηση στην τιμή του ρεύματος αλλά όχι τόσο μεγάλη. Γιατί όταν η χονδρική αγορά του ρεύματος αυξάνεται 37% δεν περιμένεις να πάει 70% η λιανική και έδωσαν μέχρι 70 ευρώ.  Δεν είναι λογικό αυτό; Η ΔΕΗ απορρόφησε σημαντικό ποσοστό από την αύξηση. Δηλαδή αυξήθηκαν γύρω στο 12% τα ημερήσια πράσινα τιμολόγια. Όμως αυξήθηκε κατά 27% το νυχτερινό της ΔΕΗ».

Για το νυχτερινό τιμολόγιο

Επίσης μίλησε και για τις αλλαγές που έρχονται στο νυχτερινό τιμολόγιο. «Αλλάζει από τις επόμενες ημέρες. Καταργείται η ζώνη χαμηλής χρέωσης  τις νυχτερινές ώρες -11 το βράδυ με 7 το πρωί και αυτό μετακινείται στις μεσημεριανές ώρες. Αυτό μένει να το αποσαφηνίσει το αρμόδιο υπουργείο. Δηλαδή εάν αυτό θα είναι από τις 11 π.μ μέχρι τις 4μμ ή από τις 12μμ μέχρι τις 5μμ .Αυτό γίνεται διότι τις μεσημεριανές ώρες έχουμε υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας από πράσινες μονάδες. Επειδή παρατηρήθηκε  ειδικά τους τελευταίους μήνες . αυτές τις ώρες ότι πετούσαμε στα αζήτητα πλεονάζουσα πράσινη ενέργεια  έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να μετακινήσουμε τη ζήτηση σε ώρες που έχουμε υπερπαραγωγή. Δηλαδή, πάμε να ταυτοχρονήσουμε την παραγωγή με τη ζήτηση. Αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο.  Θα έλεγα ότι αυτό είναι  ένα μέτρο γέφυρας μέχρι να αντικατασταθούν οι συμβατικοί μετρητές από τους έξυπνους όπου θα ενεργοποιηθεί το πορτοκαλί τιμολόγιο» σημείωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.