Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος: Νέες αυξήσεις σε χρεώσεις - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέες αυξήσεις σε χρεώσεις

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται νέες αυξήσεις από το επόμενο έτους στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” οι καταναλωτές θα δουν από τις αρχές του 2025  τις πρώτες αυξήσεις του έτους  στις χρεώσεις του ΑΔΜΗΕ. Στους λογαριασμούς ρεύματος θα περάσουν τα πρώτα κόστη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης  – Κύπρου. Η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να βγάλει  μέσα από επόμενο διάστημα  απόφαση  για τον επιμερισμό (μοναδιαίες χρεώσεις) ποσού 211 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από το σύνολο των 572 εκατ. που από κοινού με την  αρμόδια Αρχή της Κύπρου (ΡΑΕΚ) ως ανακτήσιμες  δαπάνες για την  περίοδο 2024-2025. Πρόσθετες αυξήσεις περίοδο θα προκύψουν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους που αναμένεται η  ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης – ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να ανακτήσει δαπάνες με την έναρξη της λειτουργίας της.

Αξιοσημείωτη είναι και η κερδοφορία του ΑΔΜΗΕ. Τα καθαρά κέρδη το 2023 διπλασιάστηκαν  και ανήλθαν σε  116 6 εκατ. ευρώ από 58,2 εκατ. ευρώ το 2022, εκ των οποίων το 50% δόθηκε ως μέρισμα στους μετόχους. Αύξηση κατά 27,4%  παρουσίασαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ΑΔΜΗΕ το πρώτο εξάμηνο του 2024,  τα οποία έφτασαν στα 73,8 εκατ. ευρώ έναντι 57,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης έχει επισημάνει στην εφημερίδα “Καθημερινή” «την ανάγκη ελέγχου των διαχειριστών αφενός σε επίπεδο υπερσχεδιασμού και αφετέρου σε επίπεδο δαπανών», ώστε να υλοποιούνται τα αναγκαία έργα χωρίς να επιβαρύνονται υπέρμετρα οι καταναλωτές. «Δεν μπορεί να φτιάχνουμε υδραγωγεία λες και είμαστε Ρωμαίοι», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι μπορεί να σχεδιάζονται και έργα που δεν είναι απαραίτητα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.