Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξάνονται από αύριο 1η Ιουνίου οι τιμές -Νέες πληροφορίες για το νυχτερινό - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξάνονται από αύριο 1η Ιουνίου οι τιμές -Νέες πληροφορίες για το νυχτερινό

δημοσιεύτηκε:

Από αύριο, 1η Ιουνίου αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος  για τους καταναλωτές, εάνοι πάροχοι δεν απορροφήσουν την όποια αύξηση έρθει.

Μάλιστα η μέση τιμή καταναλωτή ρεύματος  (ανάλογα με τις εκπτώσεις των παρόχων) φαίνεται πως θα διαμορφωθεί από 13,1 έως 14,4 λεπτά/ KWh τον Ιούνιο από 10,97 λεπτά/ KWh που είναι τον Μάιο .Σημειώνεται πως οι αυξήσεις αυτές δε θα επηρεάσουν τους κατόχους μπλε τιμολογίου, το οποίο έχει σταθερή χρέωση.

Υπενθυμίζεται πως η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος τον Απρίλιο ήταν στα  60 ευρώ / MWh και τον Μάιο στα 79  ευρώ MWh. Δηλαδή καταγράφεται μια αύξηση της τάξεως του 31,6%.

Τι λένε οι ειδικοί

Για το ποιο τιμολόγιο ρεύματος συμφέρει περισσότερο τους καταναλωτές να επιλέξουν  το καλοκαίρι μίλησε σήμερα ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ. Ο κ. Χριστοδουλίδης  πρότεινε στους καταναλωτές να επιλέξουν το «μπλε»  τιμολόγιο ρεύματος εξάμηνης διαρκείας με τιμή κάτω των 9 λεπτώνδιότι  αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές .

«Θεωρώ ότι τις αποκλιμακώσεις που είδαμε το προηγούμενο διάστημα του 2024 δεν θα τις δούμε Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, διότι ποτέ δεν υπήρξε μείωση του ρεύματος τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη λόγω της χρήσης των κλιματιστικών», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, όπως είπε, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του παρατεταμένου καύσωνα που αναμένουμε τα υδροηλεκτρικά θα υποχωρήσουν ως προς το μερίδιό τους στην αγορά ρεύματος. «Όταν έχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τα φωτοβολταϊκά δεν αποδίδουν στη μέγιστη ισχύ τους», πρόσθεσε ο ειδικός.

Για το νυχτερινό τιμολόγιο 

Επίσης μίλησε και για το νυχτερινό τιμολόγιο. Υπό εξέταση είναι στο υπουργείο Ενέργειας η μεταφορά του πιο οικονομικού τιμολογίου ρεύματος το μεσημέρι με παράλληλη κατάργηση του νυχτερινού είπε και πρόσθεσε πως «Το νυχτερινό τιμολόγιο τους καλοκαιρινούς μήνες ισχύει από τις 23:00 μέχρι τις 07:00. Αυτές τις ώρες θα τις μετακινήσουν από τις 11:00 μέχρι τις 17:00 ή από τις 12:00 μέχρι τις 17:00» Επίσης  εξήγησε ότι αυτές τις ώρες έχουμε υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας κυρίως από τα φωτοβολταϊκά αλλά δεν υπάρχει ανάλογη ζήτηση. Αυτό, όπως είπε ο ενεργειακός επιθεωρητής, έχει ως συνέπεια να «πετιούνται» πράσινες κιλοβατώρες στα αζήτητα διότι δεν έχουμε ακόμα αποθηκευτικά συστήματα ενέργειας γεγονός που συντελεί στο να μην έχουμε χαμηλές τιμές ρεύματος.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.