Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτά είναι τα 3 μέτρα – ανάχωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις αυξήσεις- Όλα όσα είπε ο Σκυλακάκης

Θοδωρής Σκυλακάκης

Τρία μέτρα ως ανάχωμα στις αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος  ανακοίνωσε ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης σε συνέντευξη Τύπου.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου διαστήματος για πρώτη φορά υπήρξε ενίσχυση των ενεργειακά ευάλωτων, είπε μεταξύ άλλων .

Για τους αγρότες

Για τους αγρότες είπε ότι αυτή τη στιγμή τους να μπουν στο ΓΑΙΑ χθες. Να μπουν μέχρι το τέλος Ιουλίου κι έτσι θα έχουν για τα επόμενα δύο χρόνια τιμές προ κρίσης. Μεσοσταθμικά οι τιμές για το επτάμηνο ήταν 130 ευρώ, σημαντικά κάτω από όταν είχαμε επιδοτήσεις, υπογράμμισε. Συνδυασμός καύσωνα διαρκείας στην Ελλάδα, μη αναμενόμενος καύσωνας στην Ουκρανία και όλα τα Βαλκάνια, αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία και μη εκτόνωση της αυξημένης ζήτησης από Βουλγαρία και Ρουμανία προς τη Δύση, ήταν από τους παράγοντες που εκτόξευσαν τις τιμές ,ανέφερε.

Το πλαίσιο για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας

 

Μάλιστα  σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν ο κ. Σκυλακάκης, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, ο ενεργειακός σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος και ο γεν. γραμματέας Ενέργειας Α.Αιβαλιώτης το πλαίσιο για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει και τα εξής:

«Πρέπει να γίνει σαφές πως δεν μπορεί να υπάρχουν τρελές τιμές. Όταν υπάρχει ανάγκη η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να συνδράμει τους καταναλωτές εξαντλώντας τα περιθώρια. Δεν θα αφήσουμε τους καταναλωτές ακάλυπτους », τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έχουν κοινοποιηθεί στους προμηθευτές οι ειδοποιήσεις για την καταβολή 230 εκατ. ευρώ που είναι το ποσό που προσδιορίστηκε ως υπερέσοδο κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Όπως επισημάνθηκε η πίεση στις τιμές που εμφανίστηκε τον Ιούλιο είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων όπως ο παρατεταμένος καύσωνας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη τη Βαλκανική, οι περιορισμένες διασυνδέσεις, η μειωμένη παραγωγή των υδροηλεκτρικών λόγω λειψυδρίας.

 

Exit mobile version