Εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξει η πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο για την υπαγωγή των δασικών αυθαιρέτων σε διαδικασία τακτοποίησης, όπως προαναγγέλλει υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς μιλώντας στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.
Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων με την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ πετυχαίνουν – σε αυτή τη φάση – εξαίρεση από την κατεδάφιση, διαγραφή καταλογισμένων προστίμων, πάγωμα των νέων προστίμων, αλλά και συμψηφισμό, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων.
Διευκρινίζεται ότι μετά την υπαγωγή στην πλατφόρμα θα γίνει έλεγχος των δικαιωμάτων από τις διευθύνσεις δασών για την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος.
Στην περίπτωση που κατά την τελική έκβαση του δασικού χάρτη το ακίνητό τους εξαιρεθεί ή βεβαιωθεί πως δεν είναι δασικό, τότε και μόνο τότε, μπορούν να πετύχουν την τακτοποίησή τους αλλά και την επιστροφή τελών και προστίμων που έχουν καταβάλει.
Ποιους αφορά η ρύθμιση
Σημειώνεται πως η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα αλλά συγκεντρώσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις (είναι οι λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις»). Εκτιμάται πως το θέμα αφορά – τουλάχιστον – 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με τον τοπογράφο -πολεοδόμο μηχανικό, Γραμματή Μπακλατσή οι προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί ένα κτίσμα εντός δασικής έκτασης είναι:
-η χρήση του κτιρίου να είναι κατοικία,
-η κατοικία να έχει ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011,
-να μη βρίσκεται σε περιοχές του δικτύου NATURA 2000,
-να μη βρίσκεται σε δημόσια κτήμα,
να μη βρίσκεται σε ζώνη αιγιαλού (και παλαιού αιγιαλού) ,
-να μη βρίσκεται εντός ζώνης παραλίας,
-να μην κτίστηκε σε ρέμα, κρίσιμη παράκτια ζώνη ή προστατευόμενη περιοχή (εάν απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας κατά τον χρόνο κατασκευής).
” Είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται στους ιδιοκτήτες που έχουν τέτοιου είδους αυθαίρετα” επισημαίνει μιλώντας στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς .
“Μέσω της δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που ανοίγει μέσα στις επόμενες μέρες δίνεται η δυνατότητα να δηλώσουν την περιουσία τους. Ξεκαθαρίζει έτσι το τοπίο για τα σπίτια που βρίσκονται σε περιοχές και θέσεις που εμπίτπουν στις ρυθμίσεις της δασικής υπηρεσίας , ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας και παραμένει εκκρεμές επί δεκαετίες”.
Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για τα δασικά αυθαίρετα τα εξής:
1.Tα δικαιολογητικά
Oι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως στην αίτηση που θα υποβληθεί (μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου) περιλαμβάνονται (σε μορφή pdf) τα εξής δικαιολογητικά:
-Υπεύθυνη δήλωση (υπογεγραμμένη) με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει πως τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή.
-Δήλωση μηχανικού (υπογεγραμμένη) με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών.
-Κατά περίπτωση η αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος του δασικού χάρτη.
-Το αποδεικτικό έκδοσης πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου και φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας /διαβατηρίου. Εδώ θα πρέπει να διευκρινιστεί πως στην περίπτωση που αναρτημένος δασικός χάρτης αφορά περιοχή στην οποία έχει περαιωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί Κτηματολόγιο, θα υπάρχει η δυνατότητα με καταχώριση του ΚΑΕΚ του γεωτεμαχίου έκδοσης “ειδικού αποσπάσματος ” που θα περιλαμβάνει το γεωτεμάχιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογικού διαγράμματος, τα στοιχεία του οποίου θα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό του γεωτεμαχίου και τον προσδιορισμό των συντεταγμένων των ορίων.
Οι κόκκινες γραμμές
Το θέμα των λεγόμενων οικιστικών πυκνώσεων αφορά τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες σε όλη την χώρα που έχουν κτίσμα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Δύο είναι οι βασικές κόκκινες γραμμές που μπαίνουν, σύμφωνα με πηγές από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στον δρόμο προς την τακτοποίηση τους:
Οι κατασκευές να μην είναι μεμονωμένες αλλά να βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων και να μην έχουν οικοδομηθεί μετά τον Ιούλιο του 2021. Σημειώνεται πως τον Απρίλιο του 2019 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (με πρόεδρο τη σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου) έκρινε ως αντισυνταγματική διάταξη νόμου με την οποία εξαιρούνταν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών οι περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί οι οικιστικές εκτάσεις. Τώρα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τους δασικούς χάρτες ανοίγει ο δρόμος για τον νέο σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος.