Κτηματολόγιο: Παράταση ενός έτους, “πάγος” στα πρόστιμα – Όλες οι λεπτομέρειες

Παράταση διάρκειας ενός έτους για όλες τις οριστικές κτηματολογικές εγγραφές που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου στον Φορέα “Ελληνικό Κτηματολόγιο αναμένεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λόγω κορονοϊού. Παράλληλα, επισημαίνεται πως οι ασυνεπείς ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν συμμετείχαν στη φάση της συλλογής δηλώσεων, δεν αναμένεται να πληρώσουν πρόστιμα μέχρι το Πάσχα του 2021.
Τι ισχύει για τα πρόστιμα
Για τα κλιμακωτά πρόστιμα θα υπάρχει διάταξη στο χωροταξικό νομοσχέδιο, που ενδέχεται να κατατεθεί ακόμη και σήμερα στη Βουλή. Από το ΥΠΕΝ είχε γίνει γνωστό πως ο… πέλεκυς θα ξεκινάει από τα 300 ευρώ και θα φτάνει έως και τις 2.000 ευρώ. Το ποσό που τελικά θα καταβάλλει ο κάθε ιδιοκτήτες θα αυξάνεται ανάλογα την αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά και το χρόνο καθυστέρησης.
Σε κάθε περίπτωση, για τους ιδιοκτήτες που θα παραμείνουν ασυνεπείς ακόμα και όταν τα κλιμακωτά πρόστιμα τεθούν σε εφαρμογή, μετά την πάροδο της προθεσμίας καταβολής, «το οφειλόμενο ποσό βεβαιώνεται από τον νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Ελληνικό Κτηματολόγιο και εισπράττεται αναγκαστικώς κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, ανεξαρτήτως αν είναι μικρότερο από το τυχόν εκάστοτε προβλεπόμενο για την εφαρμογή του ΚΕΔΕ κατώτατο ποσό», ανέφερε χαρακτηριστικά το σχέδιο νόμου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Δυσκολίες
Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” πως το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες για όλη τη χώρα δυσκολεύει τον προσδιορισμό του προστίμου, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τελικά θα τρέξει ο αλγόριθμος που θα συνέδεε τις αντικειμενικές αξίες των κατοικιών με την καθυστέρηση της υποβολής της αίτησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κλιμακωτά πρόστιμα προβλέπονται στο νόμο 2308/1995, που παραμένει ως σήμερα ανενεργός, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει σκοπό να αιφνιδιάσει κανέναν πολίτη.
Προθεσμίες
Ένας μήνας και κάτι απομένει να λήξει η προθεσμία διόρθωσης των πρώτων εγγραφών του Κτηματολογίου, μέσω των οποίων οι πολίτες μπορούν να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους και να μη χαρακτηριστούν τελεσίδικα ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα». Ωστόσο, έπειτα από αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ αλλά και της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα λόγω πανδημίας, το ΥΠΕΝ αναμένεται να ανακοινώσει παράταση 1 έτους για τους 297 ΟΤΑ που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.
Μεταξύ των δήμων που η προθεσμία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου περιλαμβάνονται περιοχές στην πρωτεύουσα όπως η Ηλιούπολη, η Νίκαια, το Μαρούσι, ο Βύρωνας, η Καισαριανή, η Ελευσίνα, τα Μελίσσια, αλλά και περιοχές στον Πειραιά όπως η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, καθώς και διάσπαρτοι ΟΤΑ σε όλη τη χώρα.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά τα προγράμματα κτηματογράφησης της περιόδου 1997-1999, ο χαρακτηρισμός «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» αποδίδεται σε ένα ακίνητο εφόσον δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια, ενώ για τα προγράμματα από το 2008 και μετά ως «ορφανά» χαρακτηρίζονται όσα δεν έχουν δηλωθεί 8 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου σε κάθε περιοχή.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», σε συνολικά 458 ΟΤΑ υπάρχουν «ορφανά» κτίσματα και γεωτεμάχια, με τις πιστώσεις χρόνου να λήγουν σταδιακά έως το 2027.
Μέχρι σήμερα, ο φορέας μετρά συνολικά 338.712 «ορφανά», με τα 135.612 να έχουν περισσότερους από έναν συνδικαιούχους.
Όπως εξηγούν πηγές στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, πολλά από τα αγνώστου ανήκουν στο Δημόσιο και την Εκκλησία, ενώ σημαντικό ποσοστό κατέχουν και οι ομογενείς. Μάλιστα, εκτιμάται πως 8 στα 10 ανήκουν στο κράτος, που όλο αυτά χρόνια δεν επέδειξε καμία συνέπεια και δεν προχώρησε
στη δήλωση της περιουσίας του.Γεωγραφικά, πάντως, εντοπίζονται κυρίως σε ορεινές περιοχές, όπου δεν είχαν ιδιαίτερες αξιώσεις οι ιδιοκτήτες τους, ενώ με δεδομένο ότι τα προγράμματα κτηματογράφησης έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που επικοινώνησαν με το Κτηματολόγιο έτσι ώστε να εξεταστούν οι εναλλακτικές τους.’Ετερο πρόβλημα «αδιαφορίας» που εντοπίζει το Κτηματολόγιο είναι οι δασικοί χάρτες, καθώς μερίδα πολιτών εκτιμά ότι πρόκειται για γεωτεμάχια που είναι «δασικά» και έτσι δεν προχωρούν στο στάδιο διεκδίκησης, καθώς πιστεύουν πως εντέλει θα καταλήξουν στο Δημόσιο, λόγω της θέσης στην οποία βρίσκονται.


Exit mobile version