Quantcast
«Κούρεμα» πακέτο για δάνεια και χρέη στο Δημόσιο - enikonomia.gr
share

«Κούρεμα» πακέτο για δάνεια και χρέη στο Δημόσιο

δημοσιεύτηκε:

«Κούρεμα» πακέτο για τα δάνεια αλλά και τις οφειλές προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που έχουν μεγάλες επιχειρήσεις εισηγούνται οι τράπεζες ώστε να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις των οφειλών τους σε όλα τα επίπεδα και  να καταστούν πάλι βιώσιμες.

Η ρύθμιση-πακέτο που προϋποθέτει αλλαγές στον νόμο Δένδια βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, επιβεβαίωσε ότι επίκεινται αλλαγές στον νόμο Δένδια σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να αφορά και τις μεγάλες επιχειρήσεις  και να θεσπιστούν κανόνες για τη ρύθμιση των χρεών τους που να οδηγούν σε βιώσιμες καταστάσεις.

Αν και απέκλεισε οριζόντιο «κούρεμα» των αρχικώς βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, ωστόσο άφησε «παράθυρο» λέγοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας συντονιστικός μηχανισμός και με συνεννόηση όλων των μερών να προχωρήσουν οι διαγραφές.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει προστασία για τα κόκκινα δάνεια με υποθήκες σε κύρια κατοικία, ή αν θα επιτραπεί η μεταβίβαση τους σε funds, απάντησε «χρειαζόμαστε ένα μεταβατικό διάστημα», ενώ  για το αν θα υπάρξουν  και πωλήσεις ενήμερων δανείων μαζί με καθυστερούμενα παραδέχτηκε ότι το θέμα αποτελεί μέρος της συζήτησης με τους δανειστές και της διαπραγμάτευσης.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν εισηγηθεί προς την κυβέρνηση δύο μεγάλες αλλαγές στον νόμο Δένδια. Αφενός το «κούρεμα» δανείων που προβλέπεται από τον νόμο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επεκταθεί και στις μεγάλες. Αφετέρου το «κούρεμα» να επεκτείνεται και στο κεφάλαιο – και όχι μόνο στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα οφειλών προς τις ΔΥΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι τράπεζες, σύμφωνα με το ‘Εθνος, υποστηρίζουν ότι όποιες αναδιαρθρώσεις και κουρέματα οφειλών μεγάλων επιχειρήσεων δεν έχουν εν τοις πράγμασι αποτέλεσμα αν δεν συνοδευτούν από ανάλογο «κούρεμα» και των οφειλών προς Εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία.

Ωστόσο, για να προωθηθούν οι αλλαγές θα πρέπει να υπάρξει και η συναίνεση των δανειστών, οι οποίοι, στο παρελθόν είχαν διαφωνήσει έντονα επικαλούμενοι το δημοσιονομικό κόστος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.