“Κόβουν” τη κατανάλωση καφέ εκτός σπιτιού οι Έλληνες καταναλωτές.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν πλέον για να περιορίσουν τα έξοδα, να ετοιμάζουν τον καφέ από το σπίτι τους και να τον παίρνουν μαζί στη δουλειά ή να τον ετοιμάζουν στον χώρο εργασίας, αντί να αγοράζουν έτοιμο ρόφημα απ’ έξω. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι συνολικές πωλήσεις καφέ στα σούπερ μάρκετ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 ανήλθαν σε 7.400 τόνους, ποσότητα που είναι ίδια με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι παρότι υπάρχει σημαντική αύξηση της κατανάλωσης του καφέ φέτος σε σχέση με το 2021, η αγορά της εστίασης παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα στην κατανάλωση σε σύγκριση με το 2019. Η μη επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς και το γεγονός ότι η τιμή του καφέ που εισάγουν οι επιχειρήσεις του κλάδου στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλή, μάλλον προβληματίζουν παρά αποτελούν λόγο για να γιορτάσουν τη σημερινή ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Καφέ.
Πώς καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Καφέ
Υπενθυμίζεται ότι το 2015 καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Καφέ από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO) που συσπειρώνει τις παραγωγούς και καταναλώτριες χώρες καφέ. Έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, με σκοπό να προωθηθεί η κατανάλωση καφέ και να τιμηθεί το δημοφιλές αφέψημα, με σειρά εκδηλώσεων.
Καφές: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τιμή του
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια εικόνα της τιμής στον καφέ και κατ’ επέκταση επιδρούν και στην ελληνική αγορά είναι οι εξής:
Ο πρώτος σχετίζεται με την εκδήλωση του περυσινού παγετού στη Βραζιλία, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ Arabica παγκοσμίως. Την περίοδο 2020-2021 προήλθε από εκεί το 41% των ποσοτήτων που διοχετεύτηκαν στον πλανήτη. Την περίοδο 2021-2022 το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 34%.Η μείωση της παραγωγής συνεπάγεται την ταυτόχρονη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Επίσης, βασική αιτία που επηρέασε δραστικά την αγορά είναι η διαμόρφωση της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου τον τελευταίο ένα χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου τον Ιανουάριο του 2021 ήταν στο 1,21 δολάριο, τον Ιανουάριο του 2022 στο 1,13 δολάριο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα επίπεδα του 0,97 δολαρίου.
Μόνο από τη διαφορά ισοτιμίας, η επίπτωση στην τιμή του καφέ ανέρχεται στο 20%. Γεγονότα που έχουν συντείνει στην αύξηση της τιμής του καφέ είναι η αύξηση του μεταφορικού και του ενεργειακού κόστους, καθώς και του συνόλου των υλικών συσκευασίας.