Κουρμούσης στον Realfm 97,8: Οι πολίτες δεν αξιοποιούν τα εργαλεία για να προστατευτούν από τις κατασχέσεις

«Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης, δεν έχουν καν αξιοποιήσει τα εργαλεία που παρέχει η νομοθεσία για να προστατευτούν από τα κατασχετήρια», δήλωσε στον Realfm 97,8 o Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους , Φώτης Κουρμούσης με αφορμή την ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτηη οποία διαπιστώνει ακατάσχετη γραφειοκρατία και αλαλούμ με τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς το Δημόσιο, ακόμη και για μικροποσά από ισχνά προνοιακά επιδόματα. 

«Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης, οι πολίτες δεν είχαν ενημερωθεί τα τελευταία χρόνια ότι έχουν ενεργοποιηθεί μηχανισμοί να προβαίνουν σε κατάσχεση των τραπεζικών τους λογαριασμών. Δεν έχουν καν αξιοποιήσει τα εργαλεία που παρέχει η νομοθεσία για να προστατευτούν από τα κατασχετήρια. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα μπορείς να δηλώσεις τον ακατάσχετο λογαριασμό, πάρα πολλοί συμπολίτες μας δεν το γνωρίζουν και δεν το έχουν κάνει και έτσι δεν απολαμβάνουν την προστασία που τους παρέχει η πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρμούσης.

«Η ένταξη σε κάποιο νόμο για τη ρύθμιση των οφειλών τους , σταματάει αυτομάτως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ούτε αυτό το ξέρει ο κόσμος.Από τη στιγμή που υποβάλλει κάποιος αίτηση για τη ρύθμιση, αμέσως μετά ξεκινάει η προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι να υποβάλλουν άμεσα μία αίτηση ώστε να έχουν την προστασία», πρόσθεσε.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο κ. Κουρμούσης υποστήριξε ότι «το τελευταίο δίμηνο έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ρυθμοί . Στην διάρκεια ενός έτους με την χειροκίνητη διαδικασία, είχαν ολοκληρωθεί 300 επιχειρήσεις . Στο τελευταίο δίμηνο έχουν ολοκληρωθεί περίπου 400. Μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς 745 επιχειρήσεις, έχει αυξηθεί κατά πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα για αυτούς που υλοποιούν τις διαδικασίες».

«Εξαρχής λέω ότι υπάρχουν τα διαθέσιμα εργαλεία όπως ο νόμος Κατσέλη- Σταθάκη, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η εξυγίανση για τις επιχειρήσεις που έχουν αρνητική βιωσιμότητα. Με αυτά τα τρία εργαλεία, θα πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν μία λύση. Η κυβέρνηση πάντοτε εξετάζει την δημιουργία ή την βελτίωση των εργαλείων. Για να μην διακινδυνεύουν οι οφειλέτες, καλό θα είναι να αξιοποιήσουν τα υφιστάμενα εργαλεία», τόνισε ο κ. Κουρμούσης.


Exit mobile version