ΚΟΤ: Τέλος χρόνου οι αιτήσεις για το φθηνό ρεύμα -Τα 2 SOS που πρέπει να γνωρίζετε

ρεύμα

Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις αναφορικά με την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος  (ΚΟΤ).

Ουσιαστικά έως σήμερα, Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου μπορούν οι νέοι δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτηση για το ΚΟΤ  ενώ στην ίδια ενέργεια θα πρέπει να προβούν και όσοι είναι ήδη ενταγμένοι σε αυτό προκειμένου να μην απενταχθούν αυτόματα από αυτό και χάσουν την έκπτωση έως και 0,12 ευρώ την κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα και  χρεωθούν τις αυξημένες τιμές που ισχύουν για τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται δε πως ο έλεγχος των αιτήσεων του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών γίνεται σύμφωνα:

ΚΟΤ: Οι  3 κατηγορίες

Σημειώνεται δε πως οι  κατηγορίες των ΚΟΤ είναι  οι εξής:

ΚΟΤ-Α: Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και διαμονής, όπως ορίζονται στη νομοθεσία.

ΚΟΤ-Β: Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ-Β θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

ΚΟΤ Γ: Πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης θα πρέπει να προσκομίσουν οι πολίτες για να ενταχθούν σε αυτήν την κατηγορία του Τιμολογίου.

 Οδηγός της ΡΑΕ για το ΚΟΤ: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Έναν χρήσιμο οδηγό με δύο ερωτήσεις και απαντήσεις για τον ΚΟΤ εξέδωσε η ΡΑΕ  μέσω της ιστοσελίδας της (www.rae.gr).

Αναλυτικά:

1.Τι γίνεται στην περίπτωση δικαιούχου Κ.Ο.Τ. με μετρητή νυχτερινού ρεύματος;

Σε περίπτωση δικαιούχου Κ.Ο.Τ. με μετρητή κατανάλωσης νυχτερινού ρεύματος:

Για την εφαρμογή της έκπτωσης του Κ.Ο.Τ. επί της νυχτερινής κατανάλωσης, σύμφωνα με τα παραπάνω, ως χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας λογίζεται η χρέωση προμήθειας για την κατανάλωση ημέρας του Προμηθευτή.

Εάν η κατανάλωση είναι μικρότερη από 200 kWh ανά 4μηνο, τότε για το συγκεκριμένο 4μηνο δεν εφαρμόζεται το Κ.Ο.Τ.

Ειδικά για τους δικαιούχους που είτε οι ίδιοι, είτε μέλος ή μέλη του νοικοκυριού τους χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, η τιμολόγηση με Κ.Ο.Τ. μέχρι τα όρια της 4μηνιαίας κατανάλωσης του δικαιούχου, γίνεται ανεξαρτήτως υπέρβασης κατανάλωσης.

2.Ποια είναι τα όρια κατανάλωσης για τη χορήγηση του Κ.Ο.Τ.;

Οι ενταγμένοι στο Κ.Ο.Τ. θα πρέπει να παρακολουθούν την κατανάλωσή τους, ώστε να μην υπερβαίνουν τα όρια κατανάλωσης της κατηγορίας που ανήκουν.

Τα όρια της 4ηνιαίας (120 ημερών) κατανάλωσης για τιμολόγηση με Κ.Ο.Τ. Α και Κ.Ο.Τ. Β είναι τα παρακάτω:

 

Για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh.

Για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 kWh.

Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος προστίθεται κατανάλωση 200 kWh και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος κατανάλωση 100 kWh, μέχρι του συνολικού ορίου των 2.400 kWh ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Το ανώτατο όριο του παραπάνω εδαφίου αυξάνεται κατά 300 kWh για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και κατά 600 kWh για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

 

 

 

Exit mobile version