ΚΟΤ Γ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις και τι πρέπει να γνωρίζετε

ρεύμα

Από την 1η Φεβρουαρίου 2024 θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναφορικά με την ένταξη των πολύτεκνων οικογενειών στο  Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος  (ΚΟΤ Γ- Ειδικό Τιμολόγιο Πολυτέκνων ), όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου

Επίσης επισημαίνεται πως ισχύουν διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια για ένταξη των οικογενειών αυτών σε αυτή την ειδική χρέωση, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτού του τιμολογίου, παρέχεται μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση στις οικογένειες με 4 εξαρτώμενα τέκνα και περισσότερα.

Ειδικότερα, η έκπτωση αφορά το ποσοστό 10 λεπτών ανά kWh στη χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εστιάζοντας αποκλειστικά στην κύρια κατοικία.

Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα ορίζεται στα 50.000 ευρώ, με προσθήκη 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, φτάνοντας τα 70.000 ευρώ.

Επιπλέον, παρέχονται ποσά για οικογένειες με άτομα με αναπηρία ή ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, καθώς και διευρυμένα όρια κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης, ενώ οι δικαιούχοι επωφελούνται από έκπτωση λόγω εξοικονόμησης ενέργειας, που δεν υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης.

Η απόφαση τροποποιεί το καθεστώς απαλλαγής από ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος και του δικτύου. Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Γ απαλλάσσονται από το μεταβλητό σκέλος της χρέωσης, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Β απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των χρεώσεων. Η ένταξη στο ΚΟΤ Γ θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, με την υποβολή πιστοποιητικών και με  την διαλειτουργικότητα του ιστότοπου με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Tι αναφέρει το ΦΕΚ

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του υπουργείου  Περιβάλλοντος και Ενέργειας  για το ΚΟΤ Γ αναφέρει τα εξής:

Άρθρο 1 Τροποποίηση του άρθρου 1 της απόφασης Κ.Ο.Τ.

1. Στην παρ. 1 του άρθρου 1 της απόφασης Κ.Ο.Τ., όπου «σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών» προστίθεται η φράση «και πολύτεκνες οικογένειες».

2. Στον Πίνακα Εκπτώσεων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της παρ. 2 του άρθρου 1 της απόφασης Κ.Ο.Τ προστίθεται στήλη:

3. Στην αρχή του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 προστίθεται η φράση «Με την επιφύλαξη των διατάξεων της περ. δ) της παρ. 4 του άρθρου 2,».

4. Το πέμπτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 1 της απόφασης Κ.Ο.Τ. τροποποιείται ως εξής:

«Οι δικαιούχοι Κ.Ο.Τ. Α και Κ.Ο.Τ. Γ απαλλάσσονται από τα μεταβλητό σκέλος της Χρέωσης Χρήσης Συστήματος
(ΧΧΣ) και της Χρέωσης Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ), που υπολογίζονται βάσει της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας εντός των ορίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης του άρθρου 2, και απαλλάσσονται πλήρως από τα υπόλοιπα σκέλη των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ). Οι δικαιούχοι Κ.Ο.Τ. Β
απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ).».

Άρθρο 2 Τροποποίηση του άρθρου 2 της απόφασης Κ.Ο.Τ.

1. Στην παρ. 2 του άρθρου 2 της απόφασης Κ.Ο.Τ. προστίθεται κατηγορία γ) ως εξής:
«γ) Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – Δικαιούχοι Κ.Ο.Τ. Γ – Τιμολογίου
Πολυτέκνων:
Οι δικαιούχοι της έκπτωσης του Κ.Ο.Τ. Γ – Τιμολογίου Πολυτέκνων πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

αα) Να είναι πολύτεκνοι κατά τις διατάξεις του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944 (Α’ 229), όπως αυτό τροποποιήθηκε ιδίως με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3454/2006 (Α’ 75) και ισχύει, αποδεικνυόμενης της πολυτεκνικής ιδιότητας από το πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας.

ββ) Να έχουν οι ίδιοι και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ετήσιο συνολικό πραγματικό (φορολογητέο, αυτοτελώς φορολογούμενο ή ειδικώς φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο φόρου) ή τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών της οικογένειας για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η
παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής, έως τα όρια του παρακάτω πίνακα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ββα) Για οικογένεια που στη σύνθεσή της περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω εισοδηματικά όρια
αυξάνονται κατά οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ.

βββ) Για οικογένεια που στη σύνθεσή της περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

ββγ) Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της οικογένειας. Το ανώτατο όριο του παραπάνω εδαφίου αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ για οικογένεια που στη σύνθεσή της περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, και κατά 15.000 ευρώ για οικογένεια που στη σύνθεσή της περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

γγ) Να μην εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και να μη δηλώνουν οι ίδιοι και τα εξαρτώμενα τέκνα τους δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, με βάση τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος γονέων
και τέκνων για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής. Από τις διατάξεις του φόρου πολυτελείας του πρώτου εδαφίου, εξαιρείται η κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ανεξαρτήτως κυβισμού.».

2. Στο άρθρο 2 της απόφασης Κ.Ο.Τ. προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

«4. α) Τα όρια τετραμηνιαίας (120 ημερών) κατανάλωσης για τιμολόγηση με Κ.Ο.Τ. Γ – Τιμολόγιο Πολυτέκνων
είναι τα παρακάτω:

 

 

αα) Για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 ΚWh.

αβ) Για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με
χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 600 ΚWh.

αγ) Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται κατανάλωση 200 ΚWh μέχρι του ανώτατου ορίου των 4000 ΚWh ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της οικογένειας. Το ανώτατο όριο του παραπάνω εδαφίου αυξάνεται κατά 300 ΚWh για πολύτεκνη οικογένεια που  περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω και κατά 600 ΚWh για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

αδ) Για τους δικαιούχους του Κ.Ο.Τ. Γ δεν εφαρμόζονται η περ. β) και η περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 1.

β) Σε περίπτωση υπέρβασης των (ημερήσιων 120 ημερών) ορίων κατανάλωσης, βάσει καταμετρημένων ενδείξεων, τότε:

βα) Για δικαιούχους Κ.Ο.Τ. Γ χωρίς μετρητή κατανάλωσης νυχτερινού ρεύματος η έκπτωση εφαρμόζεται επί της ημερήσιας κατανάλωσης μέχρι τα ως άνω όρια και τυχόν υπερβάλλουσα κατανάλωση τιμολογείται με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο του προμηθευτή.

ββ) Για δικαιούχους Κ.Ο.Τ. Γ με μετρητή κατανάλωσης νυχτερινού ρεύματος η έκπτωση εφαρμόζεται επί του
συνόλου της κατανάλωσης (ημερήσιας και νυχτερινής), εφόσον αυτό δεν ξεπερνά τα ως άνω όρια. Σε περίπτωση που το σύνολο της κατανάλωσης ξεπερνά τα ως άνω
όρια, τότε η έκπτωση εφαρμόζεται κατά προτεραιότητα στην ημερήσια κατανάλωση μέχρι τα άνω όρια, στη συνέχεια εφαρμόζεται αθροιστικά και στη νυχτερινή κατανάλωση μέχρι τα ως άνω όρια και τυχόν υπερβάλλουσα νυχτερινή κατανάλωση τιμολογείται με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο του προμηθευτή.

γ) Tο ύψος της μοναδιαίας επιδότησης που χορηγείται στους δικαιούχους Κ.Ο.Τ. Γ εξαρτάται από την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας που επιτυγχάνεται σε σχέση
με το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης και ισούται με το γινόμενο της μοναδιαίας επιδότησης, η οποία αναγράφεται στον Πίνακα Εκπτώσεων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους δικαιούχους ΚΟΤ Γ, επί το πηλίκο του ορίου κατανάλωσης τετραμήνου του εκάστοτε δικαιούχου δια την κατανάλωση του εκάστοτε τετραμήνου. Σε καμία
περίπτωση η υπολογιζόμενη μοναδιαία επιδότηση δεν ξεπερνά τη μοναδιαία επιδότηση που αναγράφεται στον Πίνακα Εκπτώσεων Οικιακού Τιμολογίου για δικαιούχους Κ.Ο.Τ. Γ περισσότερο από 20 % (ήτοι 0,12 €/KWh)

 

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση εδώ

 

 

Exit mobile version