Μια αγορά «κόκκινων» δανείων, άνω των 50 δισ. ευρώ, που θα κληθούν να διαχειριστούν οι εταιρίες διαχείρισης δανείων θα διαμορφωθεί τα επόμενα 2-3 χρόνια, δήλωσε ο Τάσος Πανούσης, γενικός διευθυντής διαχείρισης προβληματικών δανείων λιανικής τραπεζικής της Eurobank και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS, μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link.
Το ύψος των δανείων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος είναι σήμερα περίπου 20 δισ. ευρώ, αλλά με δεδομένα τα πλάνα που οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποβάλει πρόσφατα στον SSM, δάνεια πάνω από 30 δισ. ευρώ θα βγουν σε πωλήσεις/τιτλοποιήσεις έως το 2021.
Όπως ανέφερε ο κ. Πανούσης, έως σήμερα 18 εταιρίες έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) – αλλά υπάρχουν και άλλες που περιμένουν αδειοδότηση – απασχολώντας περί τα 2.000 άτομα αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.
Ερωτηθείς γιατί οι εταιρίες διαχείρισης και όχι οι τράπεζες μπορούν να λύσουν πιο αποδοτικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, ο κ. Πανούσης είπε ότι οι τράπεζες διέπονται από ένα πολύ δεσμευτικό κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας (ΕΒΑ rules). Επίσης, οι τράπεζες έχουν ως κύριο σκοπό τους να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις και όχι να «κυνηγούν» τα κόκκινα δάνεια. Υπάρχει επίσης πάντα ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard) και ο φόβος να μολυνθεί το ενήμερο χαρτοφυλάκιο, πρόσθεσε.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ