«Ψαλίδι» στα φορολογικά προνόμια των βουλευτών βάζει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να ισορροπήσει τις εντυπώσεις ως προς την προνομιακή αντιμετώπιση στη φορολόγηση των εκπροσώπων του Κοινοβουλίου.
Συγχρόνως, επιχειρεί να βάλει φραγμό στην αναχρηματοδότηση των δανείων των πολιτικών κομμάτων και στο μαύρο πολιτικό χρήμα.
Το Μαξίμου, θέλοντας να παρουσιάσει και μία δέσμη «θετικών» μέτρων που έχουν ως κύριο στόχο την ηθική ικανοποίηση της κοινωνίας, καταργεί την έκπτωση στη φορολογία που είχαν έως σήμερα οι βουλευτές με το 25% των δηλωθέντων εισοδημάτων τους να είναι αφορολόγητο.
Έτσι για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από την 1/1/17 οι βουλευτές θα φορολογούνται όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι πολίτες. Το συγκεκριμένο προνόμιο είχε παραχωρηθεί στους βουλευτές μέσω της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Ζ’ ψηφίσματος του έτους 1975 και αφορούσε την έκπτωση από το φορολογητέο ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης όλων των δαπανών άσκησης του λειτουργήματος του βουλευτή.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ετήσια αύξηση των εσόδων από την κατάργηση της έκπτωσης στους βουλευτές υπολογίζεται από το 2018 και έπειτα στα 44 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια ώρα το πολυνομοσχέδιο με διάταξή του βάζει φρένο στον υπερδανεισμό των πολιτικών κομμάτων, με χορήγηση στις τράπεζες ως εγγύησης ποσοστού της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση εισάγεται προς ψήφιση τροποποίηση του ισχύοντος νόμου, με την οποία απαγορεύεται η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες σε δικαιούχους της κρατικής χρηματοδότησης με εγγύηση την εκχώρηση ποσοστού μεγαλύτερου του 50% από την ετήσια κρατική χρηματοδότηση του τρέχοντος οικονομικού έτους.
Στην ουσία τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να αναχρηματοδοτούν τα δάνειά τους. Ως εκ τούτου τα κόμματα ή οι συνασπισμοί κομμάτων θα πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως την Επιτροπή Ελέγχου, όπως επίσης και την Τράπεζα της Ελλάδος για κάθε νέα δανειακή σύμβαση ή για κάθε τροποποίηση υφιστάμενης σύμβασης το αργότερο εντός δέκα ημερών από την υπογραφή της.
Επίσης, επέρχονται τροποποιήσεις και στη χρηματοδότηση κομμάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα καθώς απαγορεύεται η χρηματοδότηση από φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, ΟΤΑ και ιδιοκτήτες ή εκδότες εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών καθώς και από συζύγους και κατιόντες αυτών.
Για κάθε ιδιωτική χρηματοδότηση άνω των 500 ευρώ σε πολιτικό κόμμα διενεργείται υποχρεωτικά μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών, τους οποίους τηρούν τα κόμματα με υποχρεωτική αναγραφή των στοιχείων της ταυτότητας του χρηματοδότη.
Σε ό,τι αφορά την έκδοση κουπονιών, αυτή επιτρέπεται μόνο εφόσον αυτά είναι αριθμημένα και θεωρημένα από την Επιτροπή Ελέγχου. Στα κουπόνια χρηματοδότησης είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ονοματεπώνυμου και του ΑΦΜ του αγοραστή, εάν το ποσό της χρηματοδότησης είναι μεγαλύτερο των 50 ευρώ. Τέλος, το ανώτατο συνολικό ποσό των κουπονιών αξίας 50 ευρώ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης του προηγούμενου έτους.
Πηγή: Έθνος