Στα τέλη Ιουνίου έρχονται οι λοταρίες για όσους ψωνίζουν με «πλαστικό χρήμα». Το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει τις διαδικασίες βλέποντας την πτωτική τάση ή διαφορετικά τις απώλειες στον φόρο προστιθέμενης αξίας, με στόχο να καλύψει το έδαφος των προηγούμενων μηνών.
Σύμφωνα με ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, παρατηρείται έξαρση της φοροδιαφυγής, συνεπεία των σκληρών μέτρων που έχουν εφαρμοσθεί το τελευταίο διάστημα, με τους φορολογούμενους-καταναλωτές να αποδέχονται την επιπλέον έκπτωση αντί της απόδειξης. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι φορολογούμενοι θα χρησιμοποιούσαν κατά κόρον τις κάρτες τους σε όλες τις συναλλαγές τους, υπό τον φόβο μη επίτευξης του ποσοστού για να έχουν το αφορολόγητο όριο, αυτό έχει ήδη ξεπεραστεί σημειώνουν οι ίδιοι ελεγκτές.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν ήδη «πιάσει» το ποσοστό για το αφορολόγητο όριο και πλέον κινούνται με βάση το προσωπικό τους συμφέρον. Από την άλλη, όσοι δεν έχουν αφορολόγητο όριο, όπως, για παράδειγμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν έχουν κανένα κίνητρο να ζητούν απόδειξη.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει τις διαδικασίες για τις λοταρίες. Βέβαια, οι κληρώσεις αυτοκινήτων, ακινήτων και πολυτελών ειδών ανήκουν στο παρελθόν, κάτι που ενδεχομένως να μειώσει το κίνητρο των καταναλωτών να ζητούν αποδέιξεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σε καθημερινή βάση 50 «τυχεροί» πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους θα πραγματοποιούν δωρεάν τις αγορές τους. Ολες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο δωρεάν αγορές.
Για παράδειγμα, όταν ένας φορολογούμενος πληρώνει με κάρτα συναλλαγή αξίας 40 ευρώ, το τερματικό POS την ώρα της συναλλαγής θα βγάζει έναν «συντελεστή», π.χ. 2 , ο οποίος θα σημαίνει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να πραγματοποιήσει δωρεάν αγορές αξίας 80 ευρώ. Δηλαδή, την ίδια στιγμή θα κερδίζει δωρεάν αγορές διπλάσιας αξίας από τη συναλλαγή που πραγματοποίησε. Επίσης μία φορά την εβδομάδα θα γίνεται η μεγάλη κλήρωση με δώρα (για αγορές σε καταστήματα) 500-1.000 ευρώ ανά τυχερό.
Αυτόματη διαδικασία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα είναι αυτόματη, χωρίς να χρειάζεται ο φορολογούμενος να αποστείλει τον αριθμό της απόδειξης με SMS, καθώς θα χρησιμοποιείται ο αριθμός της ηλεκτρονικής συναλλαγής από το POS. Με τον τρόπο αυτόν θα πιστώνονται στον λογαριασμό οι πόντοι που αναλογούν σε αξία 500 ή 1.000 ευρώ κατά περίπτωση.
Οπως προκύπτει, οι τυχεροί δεν θα παίρνουν μετρητά ή δεν θα πιστώνεται κάποιο ποσό στον λογαριασμό τους, αλλά θα κερδίζουν πόντους –όπως π.χ. στα σούπερ μάρκετ ή στα προγράμματα καρτών– τους οποίους θα εξαργυρώνουν σε επόμενη αγορά, σε οποιοδήποτε κατάστημα επιθυμούν.
Συνολικά το ποσό που θα διαθέσει το υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στελέχη του υποστηρίζουν ότι η χρήση του «πλαστικού χρήματος», σε συνδυασμό με τις κληρώσεις δώρων που θα ενεργοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, θα βοηθήσουν στη συρρίκνωση της φοροδιαφυγής που συντελείται στον ΦΠΑ.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι αύξηση στο μερίδιο της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης που πραγματοποιείται μέσω «πλαστικού χρήματος» κατά 1 ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά περίπου 1% το πρώτο έτος, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να ανέλθει έως περίπου 6%.
Στο εξωτερικό, το σύστημα των κληρώσεων αποδείξεων ξεκίνησε το 1950 στην Ταϊβάν, η οποία και συνεχίζει να το εφαρμόζει. Στην Ευρώπη εισήχθη από τη Μάλτα το 1997 και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να το εφαρμόζει. Στην Πορτογαλία το μέτρο οδήγησε σε αύξηση εσόδων κατά 1,6 δισ. ευρώ ετησίως. Εκεί υπάρχει online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών και η απόδειξη φέρει έναν μοναδικό κωδικό κλήρωσης.
Πηγή: Καθημερινή