Κίνητρα για τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, καθώς και αλλαγές στο νόμο περί μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων σε funds, με στόχο την προστασία της κύριας κατοικίας νοικοκυριών, καθώς και των μικρών επαγγελματιών ετοιμάζουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι τρεις πλευρές, σύμφωνα με το ‘Εθνος, επιταχύνουν τις απαιτούμενες αλλαγές στο συνολικό πλαίσιο διαχείρισης και αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, ώστε αφενός να λυθούν τα χέρια των τραπεζών και αφετέρου να επέλθει συμφωνία με το κουαρτέτο των θεσμών για την πολυπόθητη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Κορυφαίος αξιωματούχος σημείωσε πως όλες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Εθνους πρόκειται να δρομολογηθούν τρεις αλλαγές:
1. Θα θεσπιστούν κίνητρα προς τις τράπεζες για τη διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις επιχειρήσεις.
2. Τροποιείται ο νόμος Σταθάκη προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτος τόσο ως προς τις εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων όσο κυρίως ως προς τις κατηγορίες που θα επιτρέπεται να πωλούνται.
3. Η τρίτη αλλαγή που δρομολογείται έρχεται από την ΤτΕ από την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες, οι όροι και οι προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των Εταιρειών Διαχείρισης και Μετααβίβασης Απαιτήσεων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
Πληροφορίες θέλουν να μπαίνουν αυστηρές απαιτήσεις ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια των προαναφερόμενων εταιρειών ώστε να αποστραπεί η είσοδος «αεριτζήδων» στην αγορά. Παράλληλα θα τους δίνεται και η δυνατότητα χορήγησης δανείων.
‘Ετσι πηγές θέλουν το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για όσες εταιρείες θέλουν να χορηγήσουν και δάνεια να είναι στα 4,5 εκατ. ευρώ και για εκείνες που απλά θα κάνουν διαχείριση θα ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.