Κινδυνεύουν να μην πληρωθούν 100.000 εργαζόμενοι με «μπλοκάκια»

Τον κίνδυνο να μην πληρωθούν τον Ιανουάριο αντιμετωπίζουν οι πάνω από 100.000 εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς όσο καθυστερεί η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας τόσο παραμένει ασαφές και θολό το τοπίο σχετικά με τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών και κατά συνέπεια του ύψους των αμοιβών τους.

Το κεντρικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι πώς θα υποχρεώνονται οι εργοδότες να πληρώνουν την εισφορά που τους αναλογεί. Και μέχρι να απαντηθεί αυτό, λογιστήρια αλλά και εργαζόμενοι δεν δέχονται να «κόψουν δελτίο», με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αμοιβή.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και έγκριτοι νομικοί, η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που αφορά απασχολουμένους σε έως δύο εργοδότες που αμείβονται με «μπλοκάκι» αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο είτε για τη λύση της συνεργασίας των δύο μερών (απόλυση) είτε για τη δραματική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, οι οποίοι τελικά θα καλύψουν το σύνολο της ασφαλιστικής εισφοράς.

Στην πράξη, εκτιμούν οι ειδικοί, οι εργοδότες θα αρνηθούν να υπογράψουν σύμβαση που να τους δεσμεύει για την καταβολή του 13,3% από το συνολικά 20% της εισφοράς για κύρια ασφάλιση. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά προβλήματα για τη λειτουργία της βάσης δεδομένων που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Αναλυτικά, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας στην οποία θα υποχρεούνται σε πραγματικό χρόνο οι εργοδότες (ή οι εργαζόμενοι) να αναγγέλλουν τη σύναψη ή την ύπαρξη ενός τύπου σύμβασης που δικαιολογεί τη συγκεκριμένη σχέση εργασίας.

Βάσει αυτών των αναγγελιών θα διενεργούνται και οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Στον αέρα βρίσκεται βέβαια και ο τύπος των συγκεκριμένων συμβάσεων, ο οποίος όπως επισημαίνουν οι νομικοί, δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί μέσω μιας απλής εγκυκλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, από το υπουργείο Εργασίας δεν σχεδιάζεται η ψήφιση συμπληρωματικών διατάξεων για το θέμα.

Ο νόμος προβλέπει για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών τον επιμερισμό των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζομένους.

Αναφέρει μάλιστα ξεκάθαρα (άρθρο 36) αυτό που διευκρίνισε εκ νέου ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, ότι δηλαδή στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης, για τις πέραν της πρώτης επαγγελματικές δραστηριότητες, δεν εφαρμόζεται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος μισθωτός με παράλληλη απασχόληση δεν έχει εισοδήματα από το «μπλοκάκι» του για κάποιο μήνα, δεν θα καταβάλλει για αυτό το κατώτατο ασφάλιστρο. Αντίθετα, θα πληρώνει κανονικά τις εισφορές του για τη μισθωτή απασχόληση.

Εν τω μεταξύ, με επιστολή του προς τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων της Βουλής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στην άσκηση του επαγγέλματος των Διπλωματούχων Μηχανικών η έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, τα προβλήματα αυτά θέτουν ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος σχεδόν το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών.

Πηγή: Καθημερινή


Exit mobile version