Κατώτατος μισθός: Πότε θα γίνει η αναπροσαρμογή του και ποια επιδόματα θα επηρεαστούν

μισθός

To επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει  η νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού.  Εκτιμάται πως θα εκκινήσει εκ νέου η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού προς  στις 31 Ιανουαρίου του 2024 προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός έως το τέλος Μαΐου 2024.

Πάντως η νέα αύξηση υπολογίζεται πως θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 6% εντός του 2024.  Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν γίνει αύξηση της τάξεως του 5%  στον κατώτατο τότε ο νέος μισθός θα διαμορφωθεί στα 819 ευρώ μεικτά από 780 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα. Δηλαδή θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως των 39 ευρώ. Εάν όμως ο κατώτατος αυξηθεί κατά 6% τότε ο νέος κατώτατος θα ανέλθει στα 826,80 ευρώ μεικτά . Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως των 46,80 ευρώ.

Υπενθυμίζεται δε πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευθεί προεκλογικά πως ο κατώτατος μισθός θα  εξακολουθεί να αυξάνεται ώστε να ανέλθει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και πως ο μέσος μικτός μισθός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στα 1500 ευρώ.

Ποια επιδόματα θα αυξηθούν με βάση τον κατώτατο μισθό

Σημειώνεται δε πως με την αναπροσαρμογή του κατώτατου θα αυξηθούν μια σειρά από επιδόματα όπως:

Την ίδια θα αυξηθεί το εποχικό επίδομα:

Πότε θα “ξεπαγώσουν” οι τριετίες

Οι  τριετίες  ενδέχεται να  “ξεπαγώσουν “και εντός του 2025  εάν η ανεργία στη χώρα μας να πέσει κάτω του 10%. Πάντως εάν συμβεί αυτό, τότε αυτό πρακτικά σημαίνει πως  θα δίνεται η δυνατότητα για υπολογισμό των τριετιών και προσαύξηση του κατώτατου μισθού  έως και 30% . Δηλαδή θα υπάρξει μια προσαύξηση  10% μισθού  για κάθε τριετία. Yπενθυμίζεται δε πως οι τριετίες είναι “παγωμένες” από το Φεβρουάριο του 2012. Ωστόσο  δεν αποκλείεται η αναπροσαρμογή του μισθού σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνει σταδιακά κι όχι αναδρομικά.

Ο  κρατικός προϋπολογισμός του 2024

Ο  κρατικός προϋπολογισμός του 2024 θα περιλαμβάνει τη πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας  περίπου στο 10%.  Υπενθυμίζεται δε πως τον Μάιο του 2023 η ανεργία έπεσε στο 10,8%.Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό που  έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2009.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version