Quantcast
Κατώτατος μισθός: Πληροφορίες για αύξηση 7% - Πώς θα διαμορφωθεί από 1η Μαΐου - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Πληροφορίες για αύξηση 7% – Πώς θα διαμορφωθεί από 1η Μαΐου

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα «ενεργοποιηθεί» από την 1η Μαΐου. Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, «η κυβέρνηση προσπαθεί να θωρακίσει την οικονομία από τον εισαγόμενο πληθωρισμό» και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

Σε τι ποσοστό θα «κλειδώσει» όμως, αυτή η αύξηση; Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα είναι πάνω από 6%, γύρω στο 7% με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται κοντά στα 710 ευρώ. Δηλ. περίπου 50 ευρώ παραπάνω από το υφιστάμενο ποσό των 663 ευρώ.

Σημειώνεται ότι όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «μπρα-ντε-φερ» για το ποσοστό της αύξησης. Η κυβέρνηση επιδιώκει την υιοθέτηση ενός ποσοστού που θα βάζει «το 7 μπροστά» στις νέες κατώτατες αποδοχές, η ΓΣΕΕ ζητεί διψήφιο ποσοστό αναπροσαρμογής, όταν οι εργοδότες μιλούν για λελογισμένη αύξηση η οποία θα συνυπολογίζει τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η διαδικασία έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για τον καθορισμό των κατώτατων αποδοχών, με το υπουργικό συμβούλιο, όπου θα παρουσιαστεί και θα εγκριθεί η τελική πρόταση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, να έχει καθοριστεί για τις 29 Απριλίου.

Ποια είναι τα ποσοστά των αυξήσεων που έπεσαν στο τραπέζι

Ο πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και των φορέων έχει κλείσει, με τις προτάσεις να κινούνται μεταξύ 2,7%-3,4% από την Τράπεζα της Ελλάδος και 18% από τη ΓΣΕΕ.

Στο ενδιάμεσο, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών δέχονται μεν αυξήσεις, όμως σημαντικά μικρότερες σε σχέση με αυτές που αρχικά είχαν πέσει στο τραπέζι, μεταξύ 3% με 5%, καθώς το σοκ που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στο επίπεδο των τιμών και του πληθωρισμού επανέφεραν στην επιφάνεια τη συζήτηση για την επίδραση στον πληθωρισμό μιας πιθανής σημαντικής αύξησης των μισθών.

Στο οπλοστάσιο των εργοδοτικών φορέων που δεν συζητούν υψηλές αυξήσεις βρίσκεται επίσης το επιχείρημα ότι μια μεγάλη αύξηση στα κατώτατα όρια θα προκαλέσει σπιράλ διαδοχικών αυξήσεων και θα υπονομεύσει την παραγωγικότητα.

Παραμένει δε, στα αιτήματά τους, ο συνδυασμός της «λελογισμένης» αύξησης με παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να υπάρξει στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Από κυβερνητικούς κύκλους, πάντως, αφήνεται να εννοηθεί ότι ιδανικό για την παρούσα κατάσταση θα ήταν ο νέος κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου, να αγγίξει δηλαδή ή και να ξεπεράσει κατά τι τα 700 ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.