Ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί για ακόμη μία χρονιά, ωστόσο η ακρίβεια στα τρόφιμα εξανεμίζει τα οφέλη που θα έχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, με την Ελλάδα να συνεχίζει να βρίσκεται στην τρίτη… κατηγορία σε σχέση με τις αμοιβές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Ο κατώτατος μισθός, όπως όλα δείχνουν, θα αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 5% και θα φτάσει τα περίπου 830 ευρώ ή τα 968 ευρώ μαζί με τα δώρα και τα επιδόματα, Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιριού, ένα ποσό όμως που θα συνεχίζει να υπολείπεται ακόμη κατά πολύ από τα 2.571 ευρώ του Λουξεμβούργου, τα 2.183 της Ολλανδίας ή ακόμη και τα 1.000 της Κύπρου. Η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία… σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό καθώς από 2.000 ευρώ και πάνω αμείβονται οι εργαζόμενοι στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία και στην Γερμανία, από 1.000 έως 2.000 ευρώ είναι ο κατώτατος μισθός στο Βέλγιο, στην Γαλλία, στην Σλοβενία, στην Ισπανία και στην Κύπρο ενώ έως 1.000 ευρώ είναι οι χαμηλότερες αμοιβές εργαζομένων στην Πολωνία, στην Πορτογαλία, στην Μάλτα και στην Λιθουανία, όπου είναι μεγαλύτεροι σε σχέση με αυτές που ισχύουν στην χώρα μας, και ακολουθούν η Κροατία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Λετονία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Βουλγαρία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) η Ελλάδα βρίσκεται στη 14 η θέση ως προς το ύψος του κατώτατου μισθού ανάμεσα σε 22 χώρες της Ε.Ε.
Ποιες χώρες έχουν προχωρήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις
Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και με μικρότερο πληθωρισμό απ’ ότι στην Ελλάδα, έχουν προχωρήσει σε γενναίες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Για παράδειγμα στην Ιρλανδία ο πληθωρισμός, ανέρχεται στο 3,2%, δηλαδή χαμηλότερος απ’ ότι στην χώρα μας, ωστόσο ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 12,4% φτάνοντας τα 2.146 ευρώ, στην Μάλτα με πληθωρισμό 3,7%, η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν της τάξης του 10,8% ενώ στην Λιθουανία, με μικρότερο πληθωρισμό, απ’ ότι στην Ελλάδα το ποσοστό αύξηση των μισθών ανήλθε στο 10%. Επίσης, στην Ουγγαρία με πληθωρισμό 5,5%, οι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν κατά 15%.
1 στα 2 νοικοκυριά μειώνουν τις αγορές τροφίμων
Η ακρίβεια στα τρόφιμα έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, ο μισθός να φτάνει μόλις για 19 ημέρες. Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν τα πιέζουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, με 1 στα 2 να δηλώνει σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, σε διάστημα ενός έτους αυξήθηκαν οι τιμές στα εξής προϊόντα: Ψωμί και δημητριακά 2,6%, κρέατα 6,5%, ψάρια 8,4%, γαλακτοκομικά και αβγά 3,8%, ελαιόλαδο 58,5%, λαχανικά 14%, φρούτα 15%, ζάχαρη, σοκολάτες, γλυκά και παγωτά 7,7%, καφές 3,7% και μεταλλικό νερό, αναψυκτικά και χυμοί φρούτων κατά 12,6%. Συνολικά οι τιμές στις κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο κατά 8,9%.