Κατώτατος μισθός, εργασιακές σχέσεις, συντάξεις: Όλα όσα αλλάζουν – Γράφει ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διατάξεις για τον κατώτατο μισθό, τις εκκρεμείς συντάξεις και τις εργασιακές σχέσεις.
Του δικηγόρου Κώστα Τσουκαλά
Στο μέτωπο της εργασίας προβλέπεται η παράταση του Προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως 28-2-2020. Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ προβλέπει την δυνατότητα απασχόλησης του προσωπικού τις μισές μέρες τον μήνα χωρίς μετατροπή της σύμβασης εργασίας. Για τις ημέρες που ο εργαζόμενος παρέχει εργασία, ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές. Για τις ημέρες που ο εργαζόμενος δεν απασχολείται, καταβάλλεται από το κράτος το 60% των αποδοχών (που αντιστοιχούν στο μισό μήνα) του εργαζομένου και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (του μισού μήνα). Για παράδειγμα, σε μισθό 1.000 ευρώ τα 500 ευρώ καταβάλλει ο εργοδότης και τα 300 ευρώ (60% του άλλου 500) καταβάλλει το κράτος.
Προβλέπεται, επίσης, για πρώτη φορά στο άρθρο 90 του νομοσχεδίου ποινική μεταχείριση του συχνού φαινομένου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, να αξιώνει ο εργοδότης να του αποδίδει ο εργαζόμενος το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, που δικαιούται λόγω αναστολής της σύμβασης του. Ποινικό αδίκημα η λήψη από τον εργοδότη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του εργαζομένου, τιμωρείται με φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.040 ευρώ, εφόσον υποβληθεί μήνυση από τον εργαζόμενο. Βέβαια πολλοί εργαζόμενοι διστάζουν να υποβάλλουν μήνυση κατά του εργοδότη υπό τον φόβο της απόλυσης.
Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, ο ανακαθορισμός του αναβάλλεται για 4 επιπλέον μήνες, καθώς σύμφωνα με τη διάταξη που προβλέπεται στο άρθρο 83 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου προβλέπεται η σχετική εισήγηση του Υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι, έστω και καθυστερημένα, αντιλαμβάνεται ότι είχε υποτιμήσει το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων και προχωρά σε σειρά μέτρων ενίσχυσης του ΕΦΚΑ (άρθρα 76 έως 80 του νομοσχεδίου). Δεν αρκούσε η μετονομασία του ταμείου σε e- ΕΦΚΑ για να λυθούν τα προβλήματα. Οι ανακοινώσεις του υπουργείου ότι έως τέλος του 2021 δεν θα υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις και ότι οι νέες συντάξεις θα εκδίδονται εντός λίγων ημερών, βρίσκονται σε αντίθεση με την τρέχουσα εικόνα στα ταμεία που δείχνει κλιμάκωση του προβλήματος. Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που αποκάλυψε ραγδαία αύξηση των εκκρεμών συντάξεων στο διάστημα Ιούλιος 2019 έως Ιούνιος 2020 και την περαιτέρω διόγκωση του προβλήματος στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο προωθείται διάταξη που προβλέπει δυνατότητα πρόσληψης για 8 μήνες συνταξιούχων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ με εμπειρία στην ανακεφαλαίωση ενσήμων και στην έκδοση συντάξεων, χωρίς την περικοπή κατά 30% που ισχύει κανονικά στους συνταξιούχους. Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει κατ’ εξαίρεση αποσπάσεις για διάστημα 6 μηνών δημοσίων υπαλλήλων στον e-ΕΦΚΑ. Ομοίως προβλέπει την απόσπαση προσωπικού επιστημονικών επιμελητήριων και συλλόγων (π.χ. ΤΕΕ, Δικηγορικός Σύλλογος) στον ΕΦΚΑ με κάλυψη των μισθών από το φορέα προέλευσης. Δηλαδή θα πληρώνει το μισθό ο επιστημονικός σύλλογος, αλλά θα εργάζεται ο υπάλληλος για την έκδοση συντάξεων στον e-ΕΦΚΑ. Προβλέπεται, επίσης, ειδική αποζημίωση έως και 7.200 ευρώ το έτος σε υπαλλήλους που θα πιάνουν προκαθορισμένους ποσοτικούς στόχους έκδοσης εκκρεμών συντάξεων. Τα μέτρα στήριξης του ΕΦΚΑ, αν και καθυστερημένα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ταυτόχρονα όμως απαιτείται και διαφορετικό επιχειρησιακό σχέδιο.
Στο άρθρο 82 του νομοσχεδίου προβλέπεται η επανένταξη πληττόμενων επαγγελματιών στη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, που απώλεσαν, εφόσον πληρώσουν έως τέλος Δεκεμβρίου μόνο την δόση του Νοεμβρίου, που είχε χαθεί.
Με το άρθρο 86 παρατείνεται η ασφαλιστική ικανότητα των έμμεσων μελών έως 28-2-2021 και με το άρθρο 87 παρατείνεται έως 28-2-2021 η ασφαλιστική ικανότητα σε ασφαλισμένους επαγγελματίες και αγρότες που οφείλουν ποσά (χρεωστικό υπόλοιπο) μετά την τελευταία εκκαθάριση των εισφορών. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν την οφειλή τους σε 5 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως 31-3-2021.
Στο άρθρο 89 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι ειδικά για το 2020 απαιτούνται 50 ένσημα αντί για 100, προκειμένου εργαζόμενοι σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα να λάβουν επίδομα ανεργίας.
Με το άρθρο 94 προβλέπεται η χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ για καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο διάστημα από 13-5-2020 έως 10-1-2021, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε εργοδότη ή δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας για το διάστημα αυτό.



Exit mobile version