Με στόχο να εκκαθαριστεί ο μεγαλύτερος όγκος των περίπου 37.000 εφάπαξ που εκκρεμούν εδώ και χρόνια, έως το τέλος του έτους και να μην χαθούν χρήματα από το πρόγραμμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) πληρώνει εντός του Μαΐου περίπου 5.000 δικαιούχους.
Το 2018 θεωρείται κρίσιμο έτος για τον κλάδο πρόνοιας του ΕΤΕΑΕΠ, καθώς έχει καμφθεί ο ρυθμός κατάθεσης νέων αιτήσεων. Έτσι, αν εκκαθαριστεί ο μεγάλος όγκος των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ εντός του έτους, οι εκκρεμότητες του ταμείου θα είναι λίγες και θα μπορούν να εξυπηρετούνται εντός χρονοδιαγράμματος. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ βάσει των στοιχείων του Απριλίου, εκκρεμεί η έκδοση 37.349 εφάπαξ, έναντι 42.921 στις 31 Ιανουαρίου και 48.706 στα τέλη Δεκέμβρη, οι νέες αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο ήταν 845, τον Φεβρουάριο 681, τον Μάρτιο 777 και τον Απρίλιο 870. Να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο, το 2017 οι αιτήσεις προσέγγιζαν τις 1.000 ανά μήνα ενώ τα προηγούμενα χρόνια, ο ρυθμός κατάθεσης νέων αιτήσεων άγγιζε τις 2.500 το μήνα. Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει αύξηση της ροής των αιτήσεων, καθώς αναμένεται να ξεμπλοκάρει η έκδοση των κύριων συντάξεων στο δημόσιο.
Βάσει του σχεδιασμού, εντός του Μαΐου θα καταβληθούν 5.000 νέα εφάπαξ σε συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μειώνοντας τον όγκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΤΕΑΕΠ σε 32.000 εφάπαξ. Συγκεκριμένα, θα πληρωθούν 2.200 δημόσιοι υπάλληλοι ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΠΔΥ, 1.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΑΠΙΤ, 1.000 τραπεζοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ) καθώς και ναυτικοί όπως επίσης και 800 αυτοαπασχολούμενοι του πρώην ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι).
O προγραμματισμός πληρωμών του ΕΤΕΑΕΠ, έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών και προβλέπει περίπου 5.100 καταβολές εκκρεμών βοηθημάτων το μήνα μέχρι και τον ερχόμενο Δεκέμβρη.
Συνολικά, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ταμείων ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ, για την πληρωμή 213.000 συντάξεων και εφάπαξ. ΕΙδικά στο ΕΤΕΑΕΠ, εκκρεμεί η έκδοση 101.203 επικουρικών συντάξεων με κόστος 285 εκατ. ευρώ καθώς και 36.102 εφάπαξ με κόστος 490 εκατ. ευρώ.
Κατά μέσο όρο, η εφάπαξ παροχή διαμορφώνεται σε 13.500 ευρώ, σημαντικά μειωμένη σε σχέση με αυτή που προβλεπόταν πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα νέα εφάπαξ είναι μειωμένα έως και κατά 22%.
Σύμφωνα με το ΕΤΕΑΕΠ, η καθυστέρηση στην έκδοση εφάπαξ από το πρώην ΤΠΔΚΥ των δημοτικών υπαλλήλων, οφειλόταν στην ελλιπή και ενίοτε λανθασμένη συμπλήρωση των Δελτίων Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ) από τους Δήμους. Από τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΑΠΙΤ τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις και τα περισσότερα ληξιπρόθεσμα έχουν οι συνταξιούχοι εμποροϋπάλληλοι (πρ. ΤΕΑΥΕΚ) και οι μεταλλεργάτες (πρ. ΤΑΠΕΜ) κυρίως λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση των αντίστοιχων αποφάσεων επικουρικής σύνταξης. Τέλος, δραματική είναι η καθυστέρηση στα πρώην Ταμεία των ναυτικών (Αξιωματικών ΤΠΑΕΝ και Κατώτερων πληρωμάτων ΤΠΚΠΕΝ) καθώς η αναζήτηση στοιχείων όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και ΙΒΑΝ γινόταν τηλεφωνικά, ενώ σημαντικός αριθμός ληξιπρόθεσμων εντοπίζεται και στον κλάδο των μηχανικών και των γιατρών του πρώην ΕΤΑΑ.
Πηγή: Καθημερινή