«Καταφύγιο» για «στρατηγικούς» κακοπληρωτές ο νόμος Κατσέλη

Μόλις 20.000 από τις 200.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το γνωστό νόμο Κατσέλη, έχουν εκδικαστεί τελεσίδικα.

‘Εξι χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση του νόμουΚατσέλη, η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων για ένταξη στον νόμο, περίπου 170.000 αιτήσεις, παραμένουν στην ουρά για το απώτερο μέλλον.

Πρωταθλητής, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι το Εφετείο Αχαρνών που έχει ορίσει δικάσιμο για την εξέταση σχετικού αιτήματος στις 20 Ιανουαρίου 2032!

Μέχρι να εξεταστεί ένα αίτημα ο δανειολήπτης ουσιαστικά δεν μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του ενώ οι τράπεζες δεν μπορούν να κινηθούν νομικά εναντίον του.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει εισοδηματικός περιορισμός για να ενταχθεί κάποιος δανειολήπτης στις ευεγερτικές διατάξεις του νόμου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ισχυρές υποψίες ότι πολλοί από τους αιτούντες δεν αντιμετωπίζουν κάποιο οικονομικό πρόβλημα αλλά έχουν ενταχθεί στο νόνο Κατσέλη για να ωφεληθούν από την κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 20.000 υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει οι περίπου 13.000 έχουν γίνει δεκτές ενώ έχουν απορριφθεί οι υπόλοιπες 7.000 καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι οι δανειολήπτες μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και δεν δικαιούνται ευνοϊκή μεταχείριση.

Δηλαδή το 35% των υποθέσεων μπορούν να χαρακτηριστούν αιτήσεις «στρατηγικών» κακοπληρωτών με τις τράπεζες να εκτιμούν ότι το ποσοστό των «στρατηγικών» κακοπληρωτών είναι ακόμη μεγαλύτερο και ξεπερνά το 40%.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών που αφορά στεγαστικά, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. ευρώ και σύμφωνα με στελέχη τραπεζών τα μισά από αυτά δηλαδή «κόκκινα» δάνεια ύψους 25 δισ. ευρώ επιδιώκουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη…

Exit mobile version