Καμία σύνταξη γήρατος, χηρείας και αναπηρίας δεν έχει εκδοθεί από το Μάιο του 2016!

Δεν είναι μόνο το όριο ηλικίας των 55 ετών που τέθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου για τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας και τα μικρά ποσά, ακόμα και 150 ευρώ που θα λάβουν οι χήρες/οι με το νέο τρόπο υπολογισμού.

Το χειρότερο που φτάνει στα όρια της αναλγησίας είναι ότι δεν έχει εκδοθεί ούτε μία σύνταξη γήρατος, χηρείας και αναπηρίας από το Μάιο του 2016 που ψηφίστηκε ο νόμος. Στην περίπτωση μάλιστα των συντάξεων χηρείας δεν εκδίδεται ούτε η «κουτσουρεμένη» προσωρινή σύνταξη καθώς πρέπει να πρώτα να επανυπολογιστεί η σύνταξη του θανόντα αν ήταν συνταξιούχος η να υπολογιστεί με τους νέους συντελεστές αν ήταν ασφαλισμένος!

Εκατοντάδες διαμαρτυρίες λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας από δικαιούχους συντάξεων χηρείας οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας της καθυστέρησης έκδοσης των σχετικών εγκυκλίων για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων που έχει « κολλήσει» στον μαθηματικό τύπο που ακόμα αναζητά η Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου , η εγκύκλιος για το νέο τρόπο υπολογισμού και η εγκύκλιος για τις συντάξεις χηρείας θα εκδοθούν ταυτόχρονα καθώς ο ίδιος μαθηματικός τύπος θα εφαρμοστεί και στις δύο περιπτώσεις .

Παράλληλα, μόνο ένας μικρός αριθμός από τους 40.000 ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης μετά την εφαρμογή του νόμου , έχουν εισπράξει προσωρινή σύνταξη καθώς και σ΄ αυτό το πεδίο παρατηρείται πρωτοφανής αργοπορία.

Υπενθυμίζουμε ότι οι νέες προσωρινές παροχές για πλήρη σύνταξη κυμαίνονται μεταξύ 384 και 768 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υποστούν μειώσεις κατά 30% υψηλόμισθοι του Ιδιωτικού τομέα , ΔΕΚΟ και τραπεζών που δικαιούνταν με το προηγούμενο καθεστώς προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% της οριστικής σύνταξης που θα τους χορηγηθεί. Σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με το Newmoney.gr, η προσωρινή σύνταξη έφτανε και τα 1.200 ευρώ.

Δραματικά μειωμένη θα είναι η προσωρινή παροχή αν η σύνταξη είναι αναπηρική η χορηγείται πρόωρα. Δηλαδή για μειωμένη σύνταξη απονέμεται προσωρινή ύψους 268 ευρώ και σύνταξη χηρείας απονέμεται προσωρινή 192 ευρώ. Με αυτά τα επιδόματα οι συνταξιούχοι θα απαιτηθεί να ζήσουν για μεγάλο διάστημα καθώς αναμένεται να επιμηκυνθεί αντί να λιγοστέψει ο χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων. Στελέχη των ταμείων εκτιμούν ότι εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων ,η καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξης μπορεί να παραταθεί ένα χρόνο ακόμα , δηλαδή συνολικά τρία χρόνια.

Χαμένοι είναι οι δικαιούχοι νέων συντάξεων χηρείας που εκδίδονται μετά τις 12 Μαΐου 2016 καθώς τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Με το παλιό καθεστώς που ίσχυε για όσους πήραν σύνταξη λόγω θανάτου μέχρι τις 12/5/2016, ο επιζών σύζυγος παίρνει το 70% της σύνταξης του θανόντος, ανεξάρτητα από την ηλικία του και μετά την τριετία το ποσό περιορίζεται στο 50% εφόσον ο επιζών συνταξιοδοτείται ή εργάζεται-ασφαλίζεται.

Με το νέο καθεστώς , οι δικαιούχοι θα πάρουν:

– Το 50% της σύνταξης του θανόντος για μια τριετία και αν στη λήξη της τριετίας είναι κάτω των 55 ετών, τότε η σύνταξη διακόπτεται για πάντα. Για παράδειγμα ασφαλισμένος/η ή και άνεργος/η 46 ετών θα πάρει σύνταξη χηρείας ως τα 49 και μετά τίποτε.

-Το 50% της σύνταξης που λάμβανε ή επρόκειτο να λάβει ο θανών και αν ο δικαιούχος (επιζών σύζυγος) κλείνει τα 55 εντός της τριετίας της πρώτης καταβολής, τότε η σύνταξη διακόπτεται μόλις περάσουν τα τρία χρόνια αλλά επαναχορηγείται στα 67. Αν όμως στα 67 ο επιζών παίρνει και δική του σύνταξη, τότε θα πάρει το 25% αντί του 50% της σύνταξης.

Για παράδειγμα, δικαιούχος σύνταξης χηρείας λόγω θανάτου μετά τις 13/5/2016, με αρχικό ποσό 600 ευρώ, θα πάρει τα 300 ευρώ για μια τριετία και αν κλείνει μέσα στην τριετία αυτή τα 55, η σύνταξη θα ανασταλεί στη λήξη της τριετίας και θα επαναχορηγηθεί στα 67. Αν στα 67 ο δικαιούχος παίρνει και δική του σύνταξη, τότε τα 300 ευρώ θα γίνουν 150 ευρώ. Αν στα 67 δεν πάρει δική του σύνταξη, επειδή δεν συμπληρώνει τα ένσημα, και δικαιωθεί με το επίδομα ανασφάλιστου του ΟΓΑ, δηλαδή με τα 360 ευρώ, τότε κινδυνεύει αν επιλέξει τη σύνταξη χηρείας να χάσει τα 360 ευρώ του ΟΓΑ.


Exit mobile version