IRIS: Έρχεται αύξηση στο όριο συναλλαγών – Όλες οι λεπτομέρειες

IRIS

Έρχεται αύξηση στο όριο συναλλαγών μέσω του IRIS.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται πως επεξεργάζεται την  επέκταση του ημερήσιου ορίου συναλλαγών μέσω του IRIS  στα 1.000 ευρώ από τα 500 ευρώ  που είναι σήμερα με στόχο την διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Το όριο αυτό εκτιμάται πως θα ισχύσει από τον Μάρτιο 2025 για τις business to customer συναλλαγές. Αυτό πρακτικά σημαίνει για τον καταναλωτή, πως με την χρήση του IRIS θα γίνονται συναλλαγές διπλάσιας ημερήσιας αξίας χωρίς να καταβάλλεται κάποια τραπεζική προμήθεια.

Τι λένε οι φοροτεχνικοί

Για το θέμα των συναλλαγών μέσω του IRIS μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο  φοροτεχνικός, Μιχάλης Αντωνόπουλος. «Είναι μια διαδικασία εύκολη και εύχρηστη ειδικά για τα νέα παιδιά που το χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους συναλλαγές. Είναι μια απλή διαδικασία και αυτό μπορεί να το κάνει ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας μπαίνοντας στο iban με τους κωδικούς του και δηλώνοντας το IRIS. Άρα είναι μια διαδικασία πολύ απλή την οποία θα πρέπει να την κάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό δεν έχει κάποια χρέωση ως προς τον πολίτη που συναλλάσσεται μέχρι 500 ευρώ. Ενώ ο επαγγελματίας που χρησιμοποιεί IRIS και πληρώνεται υπάρχει μια προμήθεια από τις τράπεζες που παρακρατείται στις συναλλαγές αυτές» σημείωσε.

Παράλληλα εξήγησε ότι η προμήθεια που παρακρατείται στις συναλλαγές μέσω του IRIS είναι μικρότερη από αυτή  που επιβάλλεται στα POS .  «Ωστόσο δεν παύει να είναι προμήθεια που μειώνει το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτό έχει ως  αποτέλεσμα να γυρίζει αυτό το κόστος  προς τους πολίτες. Εμείς θα λέγαμε ότι θα πρέπει να μειωθούν και άλλο οι προμήθειες αυτές. Και αυτό επειδή οι περισσότεροι πολίτες έχουν ξεκινήσει και χρησιμοποιούν κάρτες… και γενικότερα τις τραπεζικές συναλλαγές. Οπότε και τα έσοδα των τραπεζών αυξάνονται και περισσότερο επιβαρύνονται οι πολίτες. Θα πρέπει να το δουν και λίγο οι τράπεζες  για να μειώσουν λίγο τις προμήθειες αυτές» συμπλήρωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Exit mobile version