ΙΝΚΑ: Καταγγελίες πως δεν τηρείται ο ακατάσχετος λογαριασμός

τράπεζες

τράπεζες

Δεν τηρείται ο ακατάσχετος λογαριασμός από τις τράπεζες, καταγγέλλει σε ανακοίνωση της η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας, ΙΝΚΑ με αφορμή τις καταγγελίες  που έχει δεχθεί από τους πολίτες.  « Ενώ υπάρχει η σχετική νομοθεσία που προβλέπει έως το ποσό 1.250 ευρώ τον μήνα της σύνταξης ή μισθού ακατάσχετο, δυστυχώς αυτό δεν τηρείται από πλευράς των τραπεζών. Δεν φτάνει η ακρίβεια παντού στην αγορά, η μείωση των ποσοτήτων στις συσκευασίες προϊόντων και η αμφιβολία για την ποιότητα των προϊόντων, έχουμε και τη δέσμευση του λογαριασμού λόγω οφειλής προς το Δημόσιο, Εφορία ή ΑΑΔΕ» τονίζει το ΙΝΚΑ.

Τι ισχύει για τους ακατάσχετους λογαριασμούς

Στο θέμα των ακατάσχετων λογαριασμών είχε αναφερθεί πρόσφατα και η ΕΚΠΟΙΖΩ. Όπως είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή της εάν οι πολίτες χρωστούν είτε σε ιδιώτη είτε στο Δημόσιο, τότε αυτοί έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν χρηματικά ποσά από τραπεζικό λογαριασμό τους. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που  οι πολίτες προστατεύονται, τουλάχιστον μέχρι ενός σημείου. Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορούν οι πολίτες να προστατέψουν τους λογαριασμούς τους από κατασχέσεις:

Οφειλές προς ιδιώτες

Μισθοί/συντάξεις/ασφαλιστικές παροχές

Το άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστατεύει τους μισθούς, τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές παροχές που κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την κατάσχεση έως του ποσού των 1.500 ευρώ και εφόσον πρόκειται για οικογενειακό λογαριασμό του ποσού των 2.000 ευρώ, με ελάχιστες εξαιρέσεις για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε περίπτωση που η τράπεζα δεσμεύσει το μισθό ή τη σύνταξή σας για οφειλές που διατηρείτε προς αυτή, τότε μπορείτε με μία απλή επιστολή διαμαρτυρίας να ζητήσετε την επιστροφή τους. Υπόδειγμα αυτής της επιστολής μπορείτε να βρείτε εδώ.

Είναι σημαντικό ο λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη να είναι δηλωμένος και στην τράπεζα ως μισθοδοσίας ή συνταξιοδοτικός για να αποφευχθεί περαιτέρω ταλαιπωρία. Επίσης, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι στην παραπάνω κατηγορία ανήκουν και οι λογαριασμοί στους οποίους κατατίθεται το επίδομα ανεργίας.

Οι πολίτες θα πρέπει να προσέξουν να μην αφήνουν  να συσσωρεύεται ποσό από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξή τους στο λογαριασμό, διότι τότε θα θεωρηθεί καταθετικός και θα είναι δυνατή η κατάσχεση.

Λογαριασμοί καταθέσεων

Με βάση το άρθρο 20 του Ν.4161/2013,  οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν ως ακατάσχετο κάποιο λογαριασμό καταθέσεων. Ο νόμος  προστατεύει τον πολίτη  για ποσό έως 1.500 ευρώ  για λογαριασμό με ένα δικαιούχο και έως 2.000 ευρώ  για κοινούς λογαριασμούς. Οι πολίτες μπορούν  να χρησιμοποιήσουν αυτή την αίτηση, ώστε να δηλώσουν ένα καταθετικό λογαριασμό ως ακατάσχετο, σε ένα πιστωτικό ίδρυμα.

Πάγια εντολή παρακράτησης δόσης δανείου

Εάν έχουν  δώσει οι πολίτες σε τράπεζα εντολή παρακράτησης της μηνιαίας δόσης του δανείου τους από τη μισθοδοσία τους , μπορούν  οποιαδήποτε στιγμή να την ανακαλέσουν, ανεξάρτητα από τους όποιους ισχυρισμούς της τράπεζας. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), για το οποίο η παρακράτηση μπορεί να μειωθεί μέχρι τα 3/10 των καθαρών αποδοχών τους. Μπορούν να βρουν υπόδειγμα αίτηση για το ΤΠΔ, εδώ.

Οφειλές προς Δημόσιο

Μισθοί/συντάξεις/ασφαλιστικές παροχές

Για τις οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο δεν ισχύει το ακατάσχετο μισθών/συντάξεων/ασφαλιστικών παροχών ανεξαρτήτως ποσού. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, ισχύει:

Λογαριασμοί καταθέσεων

Με βάση το άρθρο 31 του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων ισχύει ακατάσχετο για καταθέσεις μέχρι 1.250 ευρώ σε ένα πιστωτικό ίδρυμα είτε πρόκειται για ατομικό, είτε για κοινό λογαριασμό. Ο ακατάσχετος λογαριασμός ως προς το Δημόσιο, δηλώνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TaxisNet). Εάν λαμβάνετε μισθό/σύνταξη/ασφαλιστικές παροχές πρέπει απαραίτητα να δηλώσετε ως ακατάσχετο τον συγκεκριμένο λογαριασμό.

 

 

Exit mobile version