Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιες αλλαγές εξετάζονται για το φορο-μπόνους

αποδείξεις

Στο τραπέζι της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται πως βρίσκονται οι αλλαγές για την έκπτωση φόρου με  ηλεκτρονικές αποδείξεις από τους κλάδους επαγγελματιών στους οποίους παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή.

Όπως αναφέρουν οι  τελευταίες πληροφορίες, εξετάζεται να διπλασιαστεί το ποσοστό της έκπτωσης φόρου με αποδείξεις από τους εν λόγω κλάδους. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ενδέχεται να αυξηθεί το «φορο-μπόνους» για ηλεκτρονικές πληρωμές στις 4.400 ευρώ από 2.200 ευρώ που είναι σήμερα. Υπενθυμίζεται πως οι δαπάνες που φέρνουν επιπλέον έκπτωση φόρου στους πολίτες αφορούν πληρωμές για:

Οι δαπάνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι (e-wallet), paypal.
Για κάθε φορολογικό έτος από το 2022 έως και το 2025 εκπίπτει από το εισόδημα ποσοστό ίσο με το 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιούνται στις 20 κατηγορίες επαγγελμάτων με ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ ετησίως. Για δαπάνες 5.000 ευρώ η έκπτωση είναι 1.500 ευρώ, για 10.000 ευρώ 3.000 ευρώ και για 15.000 ευρώ η έκπτωση φθάνει στα 4.500 ευρώ. Αν όμως κάποιος έχει δαπάνες ύψους 20.000 ευρώ δεν θα αφαιρεθεί το 30% δηλαδή 6.000 ευρώ αλλά το ποσό των 5.000 ευρώ που αποτελεί το ανώτατο όριο.
Το ποσό που αφαιρείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου. Δηλαδή αν κάποιος δηλώσει ετήσιο εισόδημα 4.500 ευρώ και το ποσό που πρέπει με βάση τις δαπάνες να εκπέσει ανέρχεται στα 5.000 ευρώ αυτό θα περιοριστεί αυτόματα στα 4.500 ευρώ.

Τι άλλο εξετάζεται 

Την ίδια στιγμή η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται πως συζητά και τη διεύρυνση του καταλόγου με τα τεχνικά επαγγέλματα που «ξεκλειδώνουν» μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου, αλλά και τη χρονική επιμήκυνση του μέτρου το οποίο κανονικά λήγει το 2025.

Σημειώνεται δε πως το υπουργείο εξετάζει τα παραπάνω επειδή τα τελευταία στοιχεία έδειξαν πως το μέτρο της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και για αυτό αυτό  θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο, το οποίο θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τους φορολογούμενους προκειμένου να πληρώνουν με κάρτα και όχι με μετρητά.

Ωστόσο με βάση την δημοσιονομική απόδοση θα ληφθούν όλες οι αποφάσεις για την ενίσχυση και την διάρκεια των φορολογικών κινήτρων. Υπενθυμίζεται πως και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει  θέσει το  ζήτημα επανεξέτασης του υφιστάμενου πλέγματος  και  έχει συστήσει στη  κυβέρνηση  τη λήψη πρόσθετων μέτρων που θα προβλέπουν φορολογικά κίνητρα στους καταναλωτές για τη μη απόκρυψη των συναλλαγών σε κλάδους με αυξημένη φοροδιαφυγή.

Επίσης επισημαίνεται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει η ειδική επιτροπή να υποβάλλει τις προτάσεις της για το θέμα της επανεξέτασης των φορολογικών κινήτρων στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Τι προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με ηλεκτρονικά μέσα και που  παίρνουν αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων λαμβάνουν έξτρα έκπτωση φόρου ύψους 450 ευρώ με 2.200 ευρώ στις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν από το 2023 έως το 2026.

Στα 5.000 ευρώ διαμορφώνεται  το ανώτατο όριο μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος ωστόσο για να το κερδίσει κάποιος φορολογούμενος θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με πλαστικό χρήμα από τη λίστα των 20 επαγγελμάτων.

Ενώ για έχει κάποιος  έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 44%. Αυτό  σημαίνει πως  σε αυτήν την περίπτωση ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η μείωση φόρου είναι μικρότερη. Αναλυτικά, η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται ως εξής:

 

Exit mobile version