Σύσκεψη για την οριστικοποίηση της ανάπτυξης του συστήματος σήμανσης οφειλετών (debt flagging) προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού αναμένεται να έχει σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ.
Πάντως, οι κακοπληρωτές του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται πως μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω του συστήματος “debt flagging”. Ο τρόπος όμως λειτουργίας του και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα.
Μάλιστα η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να εισηγηθεί στις 20 Οκτωβρίου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να τροποποιηθεί το Άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας. Στην ουσία θα γίνουν αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Υπενθυμίζεται, δε, πως είχε προηγηθεί προ ημερών ευρεία σύσκεψη για το θέμα αυτό.
Το νέο καθεστώς τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στο νέο καθεστώς τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα φέρει το τέλος των οριζόντιων μέτρων επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος. Την ίδια στιγμή το υπουργείο δρομολογεί σημαντικές αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών καθώς θα υπάρξουν οι κατηγορίες χρωματικής σήμανσης σταθερών και κυμαινόμενων τιμολογίων.
Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΑΕΥ ανέφερε πρόσφατα σε απόφαση της πως προκρίνει από την 1η Ιανουαρίου 2024 τρεις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας (ρεύματος -φυσικού αερίου) με αντίστοιχη χρωματική επισήμανση για να τις ξεχωρίζουν οι καταναλωτές. Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση προβλέπονται οι εξής κατηγορίες τιμολογίων:
- Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.
- Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο) που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης με πράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης, η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.
- Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα.
Πώς θα λειτουργήσει το νέο καθεστώς
Το νέο καθεστώς διαδέχεται το έκτακτο πλαίσιο που ίσχυσε από πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης και περιελάμβανε πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα. Το καθεστώς αυτό έχει παραταθεί και θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ, η λήξη των έκτακτων μέτρων θα οδηγήσει σε ευρύτατη αλλά και ουσιώδη τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας, είτε αυτές συνήφθησαν πριν την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, είτε κατά τη διάρκειά τους. Η Αρχή αναφέρει ότι οι προμηθευτές οφείλουν να προγνωστοποιήσουν τους τροποποιημένους όρους στους πελάτες τους με διακριτή έντυπη ή ηλεκτρονική επιστολή
- της Σύμβασης Προμήθειας έως και την 1η Νοεμβρίου 2023 και φέρουν το βάρος απόδειξης
- της εμπρόθεσμης εκπλήρωσης της ανωτέρω υποχρέωσής τους.
Το νέο τιμολόγιο
Δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια νέα κατηγορία τιμολόγησης, ex antes. Πρόκειται για τιμολόγιο στο οποίο η τιμή θα καθορίζεται εκ των προτέρων στην αρχή κάθε μήνα. Στο νέο τιμολόγιο θα μεταπίπτουν αυτόματα (by default ) οι καταναλωτές που δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με τους παρόχους. Για αυτούς αναμένεται να δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν σε αυτό (εφόσον το επιθυμούν) για 1 χρόνο. Πάντως το νέο τιμολόγιο ενδέχεται να έχει τη δυνατότητα διόρθωσης τον επόμενο μήνα (ex post) και αυτό θα βασίζεται σε ένα σύνθετο μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα παίρνει για την τιμολόγηση ιστορικά στοιχεία τιμών ακόμη και καταναλώσεις.