Η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, τα περίπου 170.000 ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί με σφάλματα και ως αγνώστου ιδιοκτήτη και αναμένεται να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου, αλλά και η “γκρίζα ζώνη” των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών που γεμίζει αβεβαιότητα για τους ιδιοκτήτες που αποτελούν τα “βασικά αγκάθια” της διαδικασίας κτηματογράφησης, η οποία μπαίνει στην τελική της φάση από τις 19 Νοεμβρίου.
Όσον αφορά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας εξετάζονται ως λύση κι εκείνη της χρησικτησίας, ώστε είτε με κάποιο μισθωτήριο ή με άλλο έγγραφο οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποδείξουν ότι νέμονται νομίμως εδώ και πολλά χρόνια την περιουσία που θα δηλώσουν.
Την ίδια στιγμή εκκρεμεί η νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας στα οποία το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποτεδήποτε και οποιοδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του και ιδιαίτερα όσα ακίνητα έχουν ή φέρεται να έχουν κάποια δασική μορφή”.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί και για τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη. Έως το τέλος της χρονιάς λήγει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσης στο Δημόσιο των συγκεκριμένων ακινήτων σε 111 περιοχές μεταξύ των οποίων η Πάτρα, η Καλαμάτα, το Αργοστόλι, αλλά και η Νέα Σμύρνη, το Νέο Ψυχικό, τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια, ο Γέρακας.
Από τις υπό κτηματογράφηση περιοχές τα 6,2 εκατ. δικαιώματα αφορούν αστικές και τα 10,3 εκατ. αγροτικές περιοχές.
Πηγή πληροφοριών: Έθνος