ΦΠΑ και myData: Τι αλλάζει από αύριο 1η Οκτωβρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες

επαγγελματίες

Νέα δεδομένα από αύριο, 1η Οκτωβρίου του 2024 για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς αλλάζει το καθεστώς των δηλώσεων ΦΠΑ και δεν θα επιτρέπεται να γίνεται καμία απόκλιση στα έσοδα που θα δηλώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” στο myData”.

Ουσιαστικά από αύριο, Τρίτη 1η Οκτωβρίου του 2024 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 το ποσοστό θα μηδενίζεται στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και θα διατηρείται ένα 5% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.

Υπενθυμίζεται δε πως έως σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου του 2024 στην περίπτωση δεδομένων εσόδων το ποσοστό ανέρχεται στο 10% και σε 20% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων. Ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2025 και εφεξής δεν θα υφίστανται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και εξόδων ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData. Ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2024 έως τις 30 Ιουνίου του 2024 το επιτρεπτό όριο απόκλισης  στην περίπτωση δεδομένων εσόδων ήταν στο 30% και σε 30% στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.

Ο στόχος

Συνεπώς θα μπει τέλος στο κόλπο των “φουσκωμένων” δαπανών των ελεύθερων επαγγελματιών όταν θα μηδενιστούν τα επιτρεπτά όρια απόκλισης μεταξύ όσων δηλώνουν οι επαγγελματίες σε έσοδα και έξοδα στις δηλώσεις ΦΠΑ και όσων διαβιβάζονται στο myData .Επίσης οι δηλώσεις ΦΠΑ όπως και του εισοδήματος θα προσυμπληρώνονται καθώς οι κωδικοί θα είναι κλειδωμένοι και ο φόρος θα υπολογίζεται με αυτόματο τρόπο.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version