Νέες πληροφορίες για το πρόγραμμα επιδότησης «Φωτοβολταϊκά στη στέγη». Η υποβολή αιτήσεων αναμένεται να γίνει μέσω του gov.gr και να ανοίξει το αργότερο έως την Τρίτη 2 Μαΐου. Οι ενδιαφερόμενοι -δικαιούχοι θα πρέπει να εισέλθουν σε αυτή με κωδικούς taxisnet.
Διευκρινίζεται πως κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα που διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Ενώ οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης. Επίσης επισημαίνεται πως βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ και να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.
Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι τα εξής:
Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι τα νοικοκυριά και οι αγρότες που μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία) και να εξοικονομήσουν έως και 3.000 ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα ποσά της επιδότησης
Μέχρι και το 75% μπορεί να αγγίξει η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού για τα νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Η επιδότηση για μπαταρία είναι 90% και 100% ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000. ευρώ για αγρότες. Επίσης, έχει προβλεφθεί ένα επιπλέον μπόνους 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Αναλυτικά:
Ευάλωτα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ): Σε αυτές τις περιπτώσεις η μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 60% (για ισχύ έως 5kW) και 65% (για μεγαλύτερη ισχύ έως 10,8 kW).
- Οι αιτούντες που έχουν ατομικό εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000 ευρώ : Η μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 35% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 25% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).
- Οι πολίτες που έχουν ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000 ευρώ: Η μπαταρία επιδοτείται κατά 90%. Το φωτοβολταϊκό κατά 30% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 20% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).
- Οι επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος : Σε αυτές τις περιπτώσεις επιδοτείται κατά 90% η μπαταρία (ανεξαρτήτως χωρητικότητας) και κατά 40% το φωτοβολταϊκό (ανεξαρτήτως ισχύος).
Σημείωση: Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.
Το πλαφόν
Το πρόγραμμα επιδότησης για «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» προβλέπει πλαφόν στην ισχύ του οικιακού συστήματος στα 10,8 KW (ισχύς εγκατάστασης). Η μπαταρία που (υποχρεωτικά για τα νοικοκυριά) θα συνοδεύει το φωτοβολταϊκό και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού για 1 ώρα, με μέγιστο όριο τις 10,8 KWh (κιλοβατώρες).
ΔΕΔΔΗΕ: Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί για φωτοβολταϊκό σύστημα και για μπαταρία αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας
Αξιοσημείωτο είναι δε πως στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ από τις 23 Μαρτίου που έγινε η προδημοσίευση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος υποβλήθηκαν σχεδόν 3.500 αιτήσεις από οικιακούς καταναλωτές για δέσμευση δικτύου για φωτοβολταϊκό σύστημα αλλά και για μπαταρία αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο φωτοβολταϊκός σταθμός
Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.
Τα νοικοκυριά θα πρέπει να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία ενώ οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.
Σημειώνεται δε πως στα 10,8kW ορίζεται η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση . Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh. Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μια ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.