Φωτοβολταϊκά: Ερωτήσεις και απαντήσεις για την παραγωγή ρεύματος

στέγες

στέγες

‘Εναν χρήσιμο οδηγό με  ερωτήσεις και απαντήσεις για την παραγωγή ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά συστήματα δημοσίευσε η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Αναλυτικά:

Υπάρχουν λύσεις  ώστε ο οικιακός καταναλωτής να περιορίσει  το κόστος  ενέργειας αξιοποιώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; 

Ναι. Μερικές από τις λύσεις  που μπορεί να επιλέξει ένας καταναλωτής για να απολαύσει τα οικονομικά οφέλη της πράσινης ενέργειας και συγκεκριμένα της ηλιακής ενέργειας είναι:

Η αξιοποίηση της τεχνολογίας Net Metering και το πρόγραμμα” Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”. Σημειώνεται ότι οι επιλογές αυτές έχουν ως βάση την παραγωγή ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Τι είναι το Net Metering;

Πρόκειται για μορφή τεχνολογίας και παρέχει τη δυνατότητα  του ενεργειακού συμψηφισμού. Προϋποθέτει την εγκατάσταση  φωτοβολταϊκού στη στέγη. Το Net Metering  δίνει τη δυνατότητα ώστε η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια του φωτοβολταϊκού στη στέγη να συμψηφίζεται με αυτήν που καταναλώνει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ή της επιχείρησης.

Τι είναι το πρόγραμμα ” Φωτοβολταϊκό  στη Στέγη”;

To ” Φωτοβολταϊκό στη Στέγη” είναι πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προβλέπει πως ο Διαχειριστής  Δικτύου προαγοράζει  με σταθερή τιμή 0,087 ευρώ/kwh (Κιλοβατώρα) την παραγόμενη ενέργεια για μια 20ετία.  Κάθε μήνα στον λογαριασμό του καταναλωτή πιστώνονται τα έσοδα της μηνιαίας παραγωγής ρεύματος. Κατά λοιπά δεν αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική που έχει συμφωνήσει με τον προμηθευτή του.  Σε αυτή τη λύση υπάρχει ανώτατο όριο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι τα 6 KW( Κιλοβάτ) για φωτοβολταϊκά  σε περιοχές  που είναι  διασυνδεδεμένες με το ηλεκτρικό σύστημα και τα 3 kW στις υπόλοιπες.

Υπάρχει λύση που δεν απαιτεί ειδική εγκατάσταση στο σπίτι; 

Οι δύο πρώτες  λύσεις, δηλαδή ο ενεργειακός συμψηφισμός και το πρόγραμμα ” Φωτοβολταϊκό στη Στέγη” προϋποθέτουν την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στη στέγη του νοικοκυριού.

Ποια η διαδικασία και το κόστος  στις περιπτώσεις  που απαιτούνται εγκαταστάσεις;

Οι δύο πρώτες  λύσεις προϋποθέτουν ιδιόκτητο χώρο για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού, μελέτη, αρκετή γραφειοκρατία, διαθεσιμότητα  από το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας  αλλά και σημαντικό κόστος.

Για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 360 κιλοβατώρες τον μήνα απαιτείται η μελέτη και εγκατάσταση πάνελ  ισχύος 3 κιλοβάτ. Το κόστος τοποθέτησης υπολογίζεται σε 6.000 ευρώ (με ΦΠΑ) και θα πρέπει να υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος σε ταράτσα, ενώ στις περιπτώσεις των πολυκατοικιών απαιτείται  η σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ιδιοκτητών.  Επίσης ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι οικιακοί καταναλωτές είναι και αυτό  της σύνδεσης  με το δίκτυο διανομής  ηλεκτρικής ενέργειας. Τα δίκτυα  είναι κορεσμένα  και θα απαιτηθεί  πολύμηνη αναμονή για τη σύνδεση.

Πότε συμφέρει το Net Metering δηλαδή η λύση του ενεργειακού συμψηφισμού; 

Αν η κατανάλωση ξεπερνά την παραγωγή ρεύματος τότε ο λογαριασμός χρεώνεται. Στην περίπτωση που η ζήτηση κάποιον μήνα μειωθεί σημαντικά τότε η επιπλέον παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μεταφερθεί και να συμψηφιστεί μελλοντικά σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα εντός τριετίας.

Αυτή η λύση ενδείκνυται για κύριες κατοικίες ή επιχειρήσεις που έχουν κάθε μήνα ομοιόμορφη κατανάλωση ρεύματος. Διαφορετικά το όφελος του συμψηφισμού χάνεται  με τη μεταβολή  της ζήτησης.

 Υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα; 

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα ανοιχτά. Πρόκειται να ανοίξει το “Εξοικονομώ -Ανακαινίζω για Νέους” αλλά και το πρόγραμμα για την επιδότηση εγκατάστασης  φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας

 

 

Exit mobile version