Φόρος εισοδήματος: Ποιοι και πώς μπορούν να λάβουν έκπτωση έως 16.000 ευρώ

φόρος

Έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 16.000 ευρώ μπορούν να έχουν οι πολίτες που έχουν κάνει κάποια ανακαίνιση στο ακίνητό τους ή επισκευή.

Αυτό αφορά στα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας στο κτίριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι επιλέξιμες δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί του ακινήτου, με την προϋπόθεση να το χρησιμοποιούν  είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είτε ως έδρα ή υποκατάστημα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους.

 Διευκρινίζεται δε πως την έκπτωση αυτή τη δικαιούται  μόνο το πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται το σχετικό παραστατικό.  Υπενθυμίζεται δε πως η έκπτωση αυτή ισχύει για τις παρακάτω δαπάνες λήψης υπηρεσιών:

Α. Ενεργειακές

Β. Λειτουργικές – αισθητικές

Πώς θα κερδίσετε έκπτωση έως 16.000 ευρώ στον φόρο εισοδήματος σας

Ουσιαστικά για να γλιτώσει κάποιος φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 16.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπανήσει το ποσό αυτό  το 2024 . Το ποσό αυτό θα το επιμεριστεί ισόποσα σε 5 χρόνια , αρχής γενομένης με το εκκαθαριστικό του 2025, έως το καθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2029.

Πάντως για να ενεργοποιηθεί η εν λόγω έκπτωση θα πρέπει:

-Να υπάρχει απόδειξη για την πραγματοποίηση των δαπανών με νόμιμα παραστατικά (τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών).  Σε αυτά θα πρέπει να αναφέρονται διακριτά το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ). Εάν όμως πρόκειται για κοινόχρηστα, τότε θα πρέπει να προσκομιστεί μόνο η διεύθυνση του ακινήτου.

-Με ηλεκτρονικά μέσα ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (κάρτες, POS, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι κ.ά.) θα πρέπει να έχει γίνει η εξόφληση των δαπανών ανεξαρτήτως του ύψους αυτών.

Παρακάτω παρατίθεται ένα σχετικό παράδειγμα: Εάν κάποιος θα πληρώσει φόρος εισοδήματος ύψους 3.000 ευρώ με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2025  και έχει δαπανήσει 10.000 ευρώ το 2024 για την επισκευή του οικήματος τότε:

 

 

 

 

Exit mobile version