Quantcast
Φορολογικός λογαριασμός 2025: Για ποιους και γιατί θα "ξεφουσκώσει" - enikonomia.gr
share

Φορολογικός λογαριασμός 2025: Για ποιους και γιατί θα “ξεφουσκώσει”

δημοσιεύτηκε:

Θα “ξεφουσκώσει ” το 2025 ο φορολογικός λογαριασμός για τα εισοδήματα του 2024 χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και ατομικών επιχειρήσεων. Αυτό θα γίνει λόγω των διορθώσεων που θα γίνουν στο καθεστώς της τεκμαρτής φορολόγησης αλλά και της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος. Υπενθυμίζεται δε πως μέχρι σήμερα λόγω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω του κατώτατου μισθού αυξάνονταν και το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των φορολογουμένων αυτών.

Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα

Μάλιστα όσον αφορά στον τρόπο που θα φορολογηθούν το 2025 τα εισοδήματα του 2024 επισημαίνεται πως  το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα αυξηθεί στα 11.620 ευρώ από 10.920 ευρώ που ήταν για τα εισοδήματα του 2023.

Σημειώνεται δε πως αυτά  φορολογήθηκαν φέτος λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μεικτά το 2024 από 780 ευρώ μεικτά που ήταν το 2023. Επίσης επισημαίνεται πως η βάση υπολογισμού των ελάχιστων τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων είναι το ποσό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει από τον ετήσιο κατώτατο μισθό. Αυτά διαμορφώνονται ανάλογα με τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης.

Πάντως από τις αλλαγές που θα γίνουν  στο σύστημα των τεκμηρίων κερδισμένοι θα είναι  το επόμενο έτος:

  • Οι επαγγελματίες  που έχουν την έδρα τους  σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους,
  • Οι επιχειρηματίες που απασχολούν εργαζόμενους
  • Οι επιχειρηματίες που  έχουν υψηλότερο του μέσου όρου τζίρο.

Παράλληλα με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το εκκαθαριστικό της Εφορίας θα είναι μειωμένο κατά 325 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους.

Οι αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων

Οι αλλαγές που θα γίνουν στο σύστημα των τεκμηρίων και που αναμένεται να ενσωματωθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπουν τα εξής:

  • Μείωση 50% στο ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των ατομικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους.  Υπενθυμίζεται πως σήμερα την έκπτωση αυτή την έχουν μόνο όσοι έχουν  την έδρα τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.
  • Μεταφορά  στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία  ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν από την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και τζίρου).
  • Αναπροσαρμογή προς τα πάνω ο μέσος τζίρος του ΚΑΔ. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων ο τζίρος τους ξεπερνά τον μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ. Ουσιαστικά με τη διόρθωση θα αναπροσαρμοσθεί προς τα πάνω ο μέσος όρος του ετήσιου τζίρου των ΚΑΔ των υπόχρεων του φορολογικού έτους 2023 προκειμένου να μην υπάρξουν σημαντικές προσαυξήσεις στο ελάχιστο εισόδημα και φουσκώσουν τον φόρο κατά το φορολογικό έτος 2024.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα προσδιορισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής, εάν ο τζίρος ενός ελεύθερου επαγγελματία υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο του  ΚΑΔ του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει, τότε προσαυξάνεται η  ελάχιστη τεκμαρτή αμοιβή του κατά 5% επί της διαφοράς.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.