Φορολογικές δηλώσεις: Μόλις 3 στους 10 σηκώνουν το βάρος των φόρων – Η πιθανότητα παράτασης

φορολογικές δηλώσεις

Να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στην ΑΑΔΕ και να δηλώσουν τον λεγόμενο «βοηθό εκπλήρωσης» οφείλουν φέτος οι πολίτες πριν από τις φορολογικές δηλώσεις. Με την προθεσμία να λήγει στο τέλος του μήνα έως τώρα έχουν καταθέσει τις δηλώσεις τους σχεδόν 2 εκατ. φορολογούμενοι σε σύνολο περίπου 6,4 εκατ. Μόλις 3 στους 10 καλούνται να πληρώσουν φόρο και είναι εκείνοι που… σηκώνουν το βάρος των κρατικών Ταμείων. Οι υπόλοιποι έχουν είτε μηδενικές δηλώσεις ή επιστροφή φόρου.  

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης  

Εκείνοι που θα κληθούν να δηλωθούν ως «Βοηθοί Εκπλήρωσης» είναι ως επί το πλείστον λογιστές ή οικονομικοί σύμβουλοι με τους οποίους συνεργάζονται οι πολίτες. Ο φορολογούμενος πάντως κατά την επικαιροποίηση των στοιχείων του έχει την επιλογή να μην δηλώσει κάποιο πρόσωπο ως «βοηθό εκπλήρωσης».

Τι πρέπει να δηλώσουν όλοι οι πολίτες

Σε πρώτη φάση όλοι όσοι έχουν εκδώσει και χρησιμοποιούν κωδικούς Taxisnet, δηλαδή όλοι οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οφείλουν να επικαιροποιούν στην ψηφιακή πύλη myAADE στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία» και στην ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας», τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους, δηλαδή τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τα τηλέφωνα τους (Κινητό και Σταθερό τηλέφωνο).

Τα στοιχεία αυτά με επιλογή του ενδιαφερόμενου, θα μπορούν να συγχρονίζονται με το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ). Μέσα από αυτή την διαδικασία δηλώνεται και ο «Βοηθός Εκπλήρωσης».

Για την ηλεκτρονική επικοινωνία ο συναλλασσόμενος με την ΑΑΔΕ δηλώνει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω:

Ποιος μπορεί να είναι «βοηθός εκπλήρωσης»

Ως «Βοηθός Εκπλήρωσης» δηλώνεται κάθε πρόσωπο που συναινεί να συνδράμει τον δηλούντα στην εκπλήρωση των φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεων του.

Ο ίδιος ο πολίτης καλείται υποχρεωτικά να επιλέξει τον χαρακτηρισμό της σχέσης του με τον Βοηθό Εκπλήρωσης, από μία αποκλειστική λίστα ρόλων όπως, ενδεικτικά:

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Βοηθού Εκπλήρωσης αποστέλλονται ειδοποιήσεις για την ανάρτηση κοινοποίηση στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην εφαρμογή e-κοινοποιήσεις στο myAADE, πράξεων, εγγράφων και ενημερωτικών μηνυμάτων της ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση μη συναίνεσης, η ειδοποίηση αποστέλλεται μόνο στο «Προσωπικό e-mail» ή, εφόσον δεν έχει καταχωρηθεί τέτοιο, η κοινοποίηση πραγματοποιείται κατά τις κείμενες διατάξεις.

Η πιθανότητα παράτασης

Ο κάθε πολίτης λοιπόν οφείλει να κάνει την επικαιροποίηση των στοιχείων του πριν από την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης, μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη: Η προθεσμία λήγει στο τέλος του μήνα, δηλαδή στις 30 Ιουνίου, αν και ο ρυθμός που υποβάλλονται ίσως καταστήσει αναγκαστική μια ολιγοήμερη –έστω- παράταση της διαδικασίας.

Ο φόρος εισοδήματος που τυχόν προκύψει από την διαδικασία της εκκαθάρισης, θα αποπληρωθεί και φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη εξ’ αυτών να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Όποιος πάντως εξοφλήσει τον φόρο εφάπαξ θα έχει έκπτωση 3% στο ποσό που καλείται να πληρώσει: Αρκεί βέβαια, για να «κερδίσει» την σχετική έκπτωση να καταβάλλει τον φόρο μέχρι και την τελευταία εργάσιμη του Ιουλίου.

Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 των φυσικών προσώπων, υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα με τη χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων της ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, μέχρι και την 30η Ιουνίου 2022.

Οι φορολογούμενοι με την είσοδό τους στην εφαρμογή θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).

Υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχουν περίπου 6,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν δήλωση φέτος

Ποιοι είναι όμως υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση φέτος;

• Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

• Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

 

Exit mobile version