“Δεν βγαίνει ο χρόνος για να υποβληθούν όλες οι φορολογικές δηλώσεις μέσα στις προθεσμίες» δηλώνουν αρκετοί φοροτεχνικοί: Πράγματι 21 ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, έχουν κατατεθεί 4.350.000 έντυπα Ε1 και «λείπουν» ακόμα σχεδόν 2 εκατ. για να συμπληρωθεί ο συνήθης αριθμός. Με άλλα λόγια για να «κλείσει» η διαδικασία θα πρέπει κάθε ημέρα να μπαίνουν στο σύστημα περίπου 95.000 δηλώσεις. Αριθμός όχι όμως απαγορευτικός. Άρωμα εκλογών πάντως αναδίδει η διαδικασία επιστροφών φόρου.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Αριθμός που δεν είναι απίθανος… καθώς πολύ συχνά όχι μόνον οι φορο-δηλώσεις που υποβάλλονται ξεπερνούν τις 100.000 σε καθημερινή βάση, αλλά ακόμη και τις 200.000! Παρόλα αυτά η «γκρίνια» δεν λείπει από τους φοροτεχνικούς καθότι αυτή η περίοδος είναι εξαιρετικά βεβαρημένη λόγω και άλλων υποχρεώσεων, τα νούμερα όμως δείχνουν ότι είναι μάλλον δύσκολο το υπουργείο Οικονομικών να δώσει και νέα παράταση.. μεγάλης διαρκείας.
Επιστροφές με «άρωμα» εκλογών
Το βέβαιο είναι ότι η ημερομηνία έναρξης αποπληρωμής του φόρου δεν αλλάζει: Έως τις 29 Απριλίου οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση.
Εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι τα ποσά των επιστροφών φόρου, εφόσον δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις, μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων σχεδόν άμεσα!
Ο ρυθμός είναι αξιοζήλευτος καθώς έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις όπου τα ποσά των επιστροφών έχουν εισπραχθεί από τους υπόχρεους ακόμη και μέσα σε διάστημα μόλις 10 ημερών από την ημέρα υποβολής της φορο- δήλωσης!
Σίγουρα επιδόσεις – ρεκόρ που σπάνια έχει καταγράψει στο παρελθόν η ελληνική φορολογική διοίκηση και σίγουρα όχι σε τόσο μαζική κλίμακα: Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν πως δεν είναι τυχαία αυτή η σπουδή για την επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους και πως συνδέεται με πιθανή πρόωρη εκλογική αναμέτρηση!
Το σίγουρο είναι πάντως ότι το σύστημα των διασταυρώσεων έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό, η διαδικασία ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά μέσα σε λίγα λεπτά από τα Κεντρικά και από εκεί και πέρα είναι στα χέρια της εκάστοτε ΔΟΥ να πατήσει το.. κουμπί εντολής για την πληρωμή, ώστε να μπουν τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό.
Βέβαια, εδώ να επισημάνουμε ότι αυτό συμβαίνει μόνον στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση απέναντι στην Εφορία ή σε Ασφαλιστικά Ταμεία.
Γιατί εάν υπάρχει χρέος, τότε η επιστροφή… απλά γίνεται «καπνός», καθώς εάν εντοπιστεί οποιαδήποτε οφειλή μέσα από τις εκτεταμένες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, τότε τα ποσά της επιστροφής πάνε ακριβώς για να αποπληρώσουν το όποιο χρέος.
Προηγείται η… επικαιροποίηση στοιχείων
Η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι ενεργή, λοιπόν, αλλά κάθε πολίτης πριν καταθέσει την δήλωσή του θα πρέπει να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του. Διαφορετικά δεν θα μπορεί να προχωρήσει την διαδικασία.
Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 των φυσικών προσώπων, υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα με τη χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων της ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, έως τις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15.00, μετά και την σχετική παράταση που δόθηκε.
Μάλιστα, η πληρωμή –έστω-της πρώτης δόσης του φόρου πρέπει να γίνει την ίδια μέρα, δηλαδή στις 29 Ιουλίου.
Οι φορολογούμενοι με την είσοδό τους στην εφαρμογή θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
Ο φόρος εισοδήματος που τυχόν προκύψει από την διαδικασία της εκκαθάρισης, θα αποπληρωθεί και φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη εξ’ αυτών να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.
Όποιος πάντως εξοφλήσει τον φόρο εφάπαξ θα έχει έκπτωση 3% στο ποσό που καλείται να πληρώσει: Αρκεί βέβαια, για να «κερδίσει» την σχετική έκπτωση να καταβάλλει τον φόρο μέχρι και την τελευταία εργάσιμη του Ιουλίου.
«Παγίδες» στα φετινά φορολογικά έντυπα
Νέοι κωδικοί στο βασικό έντυπο Ε1, ολική επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης και της υποχρέωσης κάλυψης του 30% του ετήσιου εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις, αλλά και ανατροπές στα ανείσπρακτα ενοίκια, συνθέτουν το φετινό τοπίο στις δηλώσεις, όπου και θα αποτυπωθούν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 οι φορολογούμενοι. Έτσι, όσοι σπεύσουν να τις καταθέσουν το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνειδητοποιήσουν πως φέτος έχουν προκύψει … αρκετές «παγίδες». Όπως για παράδειγμα, τα ανείσπρακτα ενοίκια, για τα οποία δεν ισχύουν αυτή την χρονιά οι διευκολύνσεις που υιοθετήθηκαν την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας και των σκληρών lock down.
Συγκεκριμένα, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την ατυχία να μην εισπράττουν από τους μισθωτές τους τα χρήματα που έχουν συμφωνήσει, για να μην φορολογηθούν βαριά για ποσά τα οποία … δεν μπαίνουν στην τσέπη τους θα πρέπει να προσέξουν κατά την υποβολή της δήλωσης τι δικαιολογητικά θα προσκομίσουν. Και αυτό γιατί δεν αρκεί πλέον μία εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης όπως πέρυσι.
Φέτος, τα ποσά των οφειλόμενων ενοικίων τα οποία δεν κατάφερε να εισπράξει εντός του 2021 φορολογούμενος – ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων δεν θα συνυπολογιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά του και δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο εισοδήματος, εφόσον:
- Έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων και έχει προσκομιστεί πριν από την υποβολή της δήλωσης το κατά περίπτωση ευκρινές αντίγραφο αυτών στη ΔΟΥ. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, πριν από την υποβολή ή της δήλωσης, να προσκομίσει στην αρμόδια ΔΟΥ ευκρινή φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων ή ασκηθεισών αγωγών που κατά περίπτωση υπάρχουν. Ειδικά για την περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή.
- Δηλωθούν ξεχωριστά στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στη στήλη 16 της πρώτης σελίδας και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα.