Όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την προσυμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων των πολιτών θα πρέπει να αποστείλουν έως τις 28 Φεβρουαρίου οι αρμόδιοι φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς την ΑΑΔΕ.
Τα στοιχεία αυτά αφορούν μεταξύ άλλων στα εισοδήματα από μισθούς και στις συντάξεις, στους τόκους τραπεζικών καταθέσεων, στις δαπάνες για αγορές αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα, στα ποσά που καταβλήθηκαν για εξόφληση δανείων και πληρωμές διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη 343 φορείς του Δημοσίου από τους 1.250 που είναι στο σύνολο έχουν αποστείλει στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα για αποδοχές, συντάξεις, επιδοτήσεις, μερίσματα κλπ. Ο αριθμός αυτός σε ποσοστό μεταφράζεται σχεδόν στο 28% .
Τα πρόστιμα
Υπενθυμίζεται δε πως τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη της αποστολής των στοιχείων και όχι στον φορέα θα πληρώσουν πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ σε περίπτωση που καθυστερήσουν να τα αποστείλουν. Αυτό αναφέρει το νέο ποινολόγιο για τις περιπτώσεις αυτές.
Μάλιστα το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης το ποσό των 2.500 ευρώ. Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι ιδιωτικοί φορείς που δεν θα διαβιβάζουν έγκαιρα στοιχεία στην ΑΑΔΕ αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση των παραβάσεων.
Επίσης επισημαίνεται πως προσυμπληρωμένοι θα είναι οι κωδικοί για τα έσοδα και τα έξοδα του εντύπου Ε3 που συμπληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις.
Φέτος οι κωδικοί για τα έσοδα και τα έξοδα του εντύπου Ε3 που συμπληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις θα είναι προσυμπληρωμένοι και κλειδωμένοι με βάση τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myData.
Παράλληλα στο έντυπο Ε2 θα συμπεριληφθεί ένας προστεθεί νέος κωδικός για την τριετή φοροαπαλλαγή για τα εισοδήματα από ενοίκια που θα κερδίσουν όσοι νοικιάσουν κλειστές κατοικίες ή επιστρέψουν ακίνητα από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση.
Σημειώνεται δε πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα τεθεί σε λειτουργία στις 17 Μαρτίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Πάντως το ποσοστό έκπτωσης για την καταβολή του φόρου εισοδήματος θα είναι κλιμακωτό καθώς θα διαμορφώνεται από 2% έως 4 % καθώς διαμορφώνεται ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Αναλυτικά:
- Η έκπτωση είναι 4% για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου.
- 3% είναι η έκπτωση για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται έως τις 15 Ιουνίου.
- 2% είναι η έκπτωση για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται έως τις 15 Ιουλίου.
Οι λογιστές
Ωστόσο οι λογιστές αντιδρούν στο νέο καθεστώς για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων διότι επισημαίνουν πως για να κυλήσει ομαλά η διαδικασία απαιτούνται:
- Έγκαιρη έκδοση των υπουργικών αποφάσεων καθώς επίσης και όλων των απαραίτητων ενεργειών πριν το άνοιγμα της πλατφόρμας των φορολογικών δηλώσεων.
- Ολιγοήμερη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος υποβολής των δηλώσεων πριν τις 15 Μαρτίου.
- Νομοθετική πρόβλεψη ώστε για κάθε ημέρα δυσλειτουργίας του συστήματος υποβολής να παρατείνεται ισόχρονα η καταληκτική ημερομηνία υποβολής.
- Απόσυρση της κλιμακωτής έκπτωσης για εφάπαξ εξόφληση του φόρου η οποία φτάνει το 4% σε περίπτωση που η δήλωση υποβληθεί έως 30 Απριλίου.
- Εξορθολογισμό της διαδικασίας επιβολής προστίμων. Να επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα μετά το πέρας, τουλάχιστον 2 μηνών από την λήξη της υποχρέωσης. Εφόσον μέσα σε αυτό το διάστημα, πραγματοποιηθεί η υποβολή, να επιβαρύνεται ο υπόχρεος μόνο με την νόμιμη προσαύξηση, σε συνδυασμό με μία, σταθερή ταυτότητα οφειλής για κάθε φορολογούμενο, ώστε να μπορεί να πληρώνει «έναντι».