Διευκρινίσεις για το χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2025 έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
«Φέτος αλλάξαμε κάποια πράγματα όσον αφορά στη διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων με στόχο να εξορθολογήσουμε, να νοικοκυρέψουμε τη διαδικασία. Νομοθετήσαμε πολύ συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και αυτή είναι στις 15 Μαρτίου. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για ένα τετράμηνο, δηλαδή μέχρι τις 15 Ιουλίου » σημείωσε.
Ξεκαθάρισε δεν πως δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις και πως η υποβολή θα γίνεται από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 15 Ιουλίου. «Έχουμε νομοθετήσει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία για τις φορολογικές δηλώσεις και θεωρούμε πως αντιμετωπίζονται αρκετά από τα ζητήματα που έχουν προκύψει στο παρελθόν όπως στην ανακρίβεια των στοιχείων που αποστέλλονταν από τους αρμόδιους φορείς. Εάν ένας φορέας στέλνει πάνω από έναν αριθμό, από ένα ποσοστό ανακριβών στοιχείων, τότε τα φυσικά πρόσωπα που διοικούν αυτόν τον φορέα θα πληρώσουν πρόστιμα. Άρα υπάρχει και αυτό το αντικίνητρο προς αυτούς να κοιτάξουν, να ελέγξουν τα στοιχεία που αποστέλλονται» σημείωσε.
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Τι θα γίνει εάν η πλατφόρμα δεν ανοίξει στις 15 Μαρτίου
Στην συνέχεια ρωτήθηκε τι θα γίνει εάν το σύστημα δεν είναι έτοιμο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις 15 Μαρτίου. «Στην περίπτωση που δεν ανοίξει το σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις στις 15 Μαρτίου, τότε ο διοικητής της ΑΑΔΕ όπως και οι διευθυντές θα έχουν και αυτοί ένα πρόστιμο της τάξεως των 2.500 ευρώ .Θα έχει πρόστιμο και ο κ. Πιτσιλής στην περίπτωση αυτή .Αλλά είμαστε σε στενή συνεργασία με την ΑΑΔΕ και με τον κ. Πιτσιλή. Είμαι βέβαιος ότι το σύστημα θα ανοίξει στις 15 Μαρτίου κανονικά προς διευκόλυνση όλων των συμπολιτών μας », απάντησε.
Και μίλησε εκτενώς για τους φορείς που είναι αρμόδιοι για τις φορολογικές δηλώσεις. «Αυτό που αλλάξαμε είναι ότι δημιουργήσαμε ένα μητρώο φορέων του δημοσίου το οποίο έχει την υποχρέωση της αποστολής αιτήσεων των φορολογικών στοιχείων. Το μητρώο αυτό δημιουργήθηκε στην ΑΑΔΕ και έχει 1.250 φορείς, δηλαδή όλο το στενό δημόσιο. Κανένας δεν εξαιρείται από αυτή τη διαδικασία, εκτός από αυτούς στο μητρώο έχουμε και αρκετούς που προέρχονται από το ευρύτερο δημόσιο. Ήδη κάποιους από αυτούς τους φορείς έχουν αποστείλει τα στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις. Παρακολουθούμε 2 φορές την ημέρα το ποιοι στέλνουν τα στοιχεία ώστε με τους φορείς που δεν τα έχουν αποστείλει να τους ενημερώνουμε. Άρα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου το σύνολο των φορέων θα έχει αποστείλει τα στοιχεία .Και αυτό είναι κάτι το οποίο για πρώτη φορά γίνεται στην φορολογική διοίκηση .Δηλαδή 15 ημέρες πριν ανοίξει η πλατφόρμα θα πρέπει να έχουν στείλει όλοι οι φορείς τα στοιχεία. Αυτό είναι ένα σημαντικό νοικοκύρεμα το οποίο θεωρούμε ότι θα διευκολύνει τους φορολογούμενους και τους λογιστές» είπε.
Για την έκπτωση του φόρου εισοδήματος
Επίσης ανέφερε τη διαδικασία με την οποία θα γίνεται η έκπτωση στον φόρο εισοδήματος. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Δίμα θα ισχύσουν τα εξής:
- Εάν η υποβολή της φορολογικής δήλωσης γίνει από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου, τότε η έκπτωση θα είναι 4% εάν υπάρξει εφάπαξ καταβολή.
- Εάν η υποβολή της φορολογικής δήλωσης γίνει από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, τότε η έκπτωση θα είναι στο 3% εάν υπάρξει εφάπαξ καταβολή.
- Εάν η υποβολή της φορολογικής δήλωσης γίνει τον τελευταίο μήνα, δηλαδή μέχρι τις 15 Ιουλίου, τότε η έκπτωση θα είναι στο 2%.
« Αυτό είναι και ένα κίνητρο μικρό για να συμπληρώνουν οι πολίτες πιο νωρίς τις φορολογικές τους δηλώσεις. Και θεωρούμε σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές φέτος πράγματι θα υπάρχουν περισσότεροι συμπολίτες μας που θα προβούν σε αυτή την ενέργεια» τόνισε.