Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τα "ψιλά γράμματα" που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέτρο της αυτόματης υποβολής - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Τα “ψιλά γράμματα” που πρέπει να γνωρίζετε για τη μέτρο της αυτόματης υποβολής

δημοσιεύτηκε:

Ορισμένα “μυστικά” θα πρέπει να γνωρίζουν 1,3 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι πoυ έχουν επιλεγεί για την αυτόματη οριστικοποίηση της   φορολογικής δήλωσης τους.

Μερικά από αυτά είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Αρχικά οι παραπάνω θα πρέπει να ελέγξουν εξονυχιστικά την προσυμπληρωμένη φορολογική δήλωσή τους, πριν η ΑΑΔΕ  την υποβάλλει στο taxisnet.
  • Οι πολίτες δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια αναφορικά με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσής εάν δεν διαπιστωθούν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα προσυμπληρωμένα  τους στοιχεία, διότι η ΑΑΔΕ θα την οριστικοποιήσει την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024 αυτόματα. Αναλυτικά:

-Μέχρι την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 μπορεί να γίνεται  η υποβολή της αρχικής φορολογικής δήλωσης.

-Από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβληθούν οι τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, χωρίς να επιβληθούν κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

-Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί μετά τις 26 Ιουλίου και προκύπτει αυξημένος φόρος για καταβολή, τότε θα υπάρξουν πρόστιμα και προσαυξήσεις.

-Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ  «σε περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος, το Τέλος Επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης φυσικών προσώπων, μπορούν να προσδιορισθούν με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση, ο προσδιορισμός πραγματοποιείται και με βάση προσυμπληρωμένη με τα στοιχεία αυτά δήλωση, που έχει κοινοποιηθεί στο φορολογούμενο».

-Στο μέτρο της αυτόματης υποβολής φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ενταχθούν σταδιακά και άλλες  κατηγορίες εισοδήματος.  Τη σταδιακή διεύρυνση του μέτρου διευκολύνουν απόλυτα οι ψηφιακές λειτουργίες της ΑΑΔΕ. Μέσα  αυτές διαμορφώνεται πλέον «καθαρή» εικόνα για όλα τα φορολογικά δεδομένα (έσοδα, δαπάνες κ. αλ.) των ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.  Πάντως για φέτο , η αυτόματη υποβολή αφορά μόνο τους πολίτες που έχουν  εισοδήματα αποκλειστικά από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

-Η ΑΑΔΕ συλλέγει στοιχεία για τους τόκους των καταθέσεων, φόρους που έχουν παρακρατηθεί, για κατοικίες και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δαπάνες αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα από το φόρο εισοδήματα, καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν καθώς και για τις συναλλαγές με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που χτίζουν το αφορολόγητο και μειώνουν το φόρο.

-Σε κάθε περίπτωση η ΑΑΔΕ στέλνει σε 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους  μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή στην εφαρμογή myAADEapp, με το οποίο θα ενημερώνονται αναλυτικά για τα βήματα στις αυτοματοποιημένες δηλώσεις. Στα μηνύματα θα  επισημαίνεται η υποχρέωση του φορολογούμενου να ελέγξει την ορθότητα των προ συμπληρωμένων στοιχείων μέχρι την 1η Ιουλίου διαφορετικά η φορολογική διοίκηση θα θεωρεί τη φορολογική δήλωση οριστικοποιημένη. Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης χωρίς πρόστιμο μέχρι τις 26 Ιουλίου που είναι η καταληκτική προθεσμία.

 

Τι αναφέρει το email της ΑΑΔΕ για τις αυτόματες δηλώσεις 

Υπενθυμίζεται πως η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει ήδη να αποστέλλει  email στους περίπου 1,3 εκ. φορολογούμενους πο υ έχουν επιλεγεί για την αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης τους.

Αναλυτικά σύμφωνα με την Αρχή το μήνυμα έχει ως ακολούθως :

« ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (ΑΑΔΕ)

Αποδέκτης: …..

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε,

Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε προβεί σε προσυμπλήρωση της Δήλωσής σας με βάση το σύνολο των στοιχείων, που μέχρι στιγμής είναι στη διάθεσή μας, και υπολογίσαμε τη φορολογική σας υποχρέωση.

Εφόσον τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής σας, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την υπηρεσία μας, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2/7/2024, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιθυμείτε, μπορείτε να υποβάλετε νωρίτερα τη δήλωσή σας.

Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή ελλείπουν στοιχεία, υποχρεούστε να τροποποιήσετε ή/και να συμπληρώσετε τα ορθά στοιχεία και να υποβάλετε εσείς τη δήλωσή σας, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της. Ειδικότερα:

α) μέχρι την Δευτέρα 1/7/2024 μπορείτε να υποβάλετε αρχική δήλωση

β) από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 μπορείτε να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Εφόσον μεταβληθούν τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας για εσάς, θα ειδοποιηθείτε προκειμένου να επισκεφθείτε εκ νέου την εφαρμογή, να δείτε τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τη φορολογική σας υποχρέωση και, ανάλογα με το χρόνο στον οποίο επήλθε η μεταβολή, να προβείτε στις κατά περίπτωση αναγκαίες ενέργειες.

Ειδικότερα:

α) εάν η μεταβολή επέλθει πριν η δήλωσή σας υποβληθεί είτε από εσάς είτε από την υπηρεσία μας, με την παραπάνω εσωτερική διαδικασία, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, δεν θα χρειαστεί να προβείτε σε κάποια ενέργεια. Εμείς θα λάβουμε υπόψη μας τα νεότερα δεδομένα και θα υπολογίζουμε τη φορολογική σας υποχρέωση με βάση αυτά.

β) εάν η μεταβολή επέλθει μετά την υποβολή της δήλωσής σας, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, υποχρεούστε να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση.

Εφόσον δεν συμφωνείτε με τη μεταβολή, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον φορολογικό σας σύμβουλο για τις ενέργειες, στις οποίες θα χρειαστεί να προβείτε.

Μπορείτε να δείτε και να ελέγξετε την ορθότητα και πληρότητα των στοιχείων της δήλωσής σας, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή «Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3) > Είσοδος στην εφαρμογή», επιλέγοντας « Έτος 2024», με τη χρήση των προσωπικών κωδικών σας.

Στην ίδια διαδρομή μπορείτε να δείτε τη φορολογική υποχρέωση που θα προσδιορισθεί με βάση τα στοιχεία αυτά, επιλέγοντας «Ενημέρωση Εισοδημάτων-Δαπανών-προεκκαθάρισης φόρου Υπόχρεου» ή «Ενημέρωση Εισοδημάτων-Δαπανών-προεκκαθάρισης φόρου Συζύγου/ΜΣΣ» κατά περίπτωση.

Για περισσότερες διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο (+30) 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 – 17:00.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και τη συνεργασία σας »

Η απόφαση της ΑΑΔΕ

Μάλιστα σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ προβλέπονται τα εξής:

  • Η Αρχή  προσυμπληρώνει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της.
  • Σε περίπτωση συζύγων, οι οποίοι δεν έχουν επιλέξει να υποβάλλουν χωριστά δήλωση φορολογίας εισοδήματος η Φορολογική Διοίκηση προσυμπληρώνει κοινή δήλωση.
  • Η προσυμπληρωμένη δήλωση κοινοποιείται ψηφιακά, με την ανάρτηση αυτής στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην εφαρμογή υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αποστολή ηλεκτρονικής ειδοποίησης στους φορολογούμενους στη δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους.
  • Ο φορολογούμενος οφείλει να ελέγξει το περιεχόμενο της προσυμπληρωμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που του κοινοποιήθηκε και σε περίπτωση που τα στοιχεία που περιέχει δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή, υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση με τα ορθά και πλήρη στοιχεία.
  • Ο φορολογούμενος δύναται επίσης να υποβάλει ο ίδιος την προσυμπληρωμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος έως την 1η Ιουλίου ακόμη και εάν δεν διαφωνεί με το περιεχόμενο αυτής.
  • Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει νωρίτερα δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση οριστικοποιεί την προσυμπληρωμένη με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της δήλωση και η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα στις 2 Ιουλίου.
  • Ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης του οικείου φορολογικού έτους υπολογίζονται με βάση την προσυμπληρωμένη δήλωση που οριστικοποιήθηκε. Για τον καθορισμό της φορολογικής οφειλής εκδίδεται οίκοθεν πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.
  • Σε περίπτωση οριστικοποίησης προσυμπληρωμένης κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συζύγων, για τον οίκοθεν προσδιορισμό του φόρου εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για την κοινή δήλωση που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι.
  • Ο φόρος που προσδιορίζεται, καταβάλλεται σύμφωνα με τα οριζόμενα για την καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι για το οικείο φορολογικό έτος. Φέτος οι δόσεις εκτείνονται από το τέλος Ιουλίου έως το τέλος Φεβρουαρίου 2025.
  • Δεν βεβαιώνεται το ποσό που οφείλεται με βάση την οίκοθεν πράξη προσδιορισμού φόρου, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ.
  • Δεν επιστρέφεται ποσό φόρου με βάση την οίκοθεν πράξη προσδιορισμού φόρου μικρότερο 5 ευρώ.
  • Ο φορολογούμενος μετά την έκδοση της οίκοθεν πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, δύναται να ζητά την έκδοση πράξης διόρθωσης αυτής, με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.
  • Η Φορολογική Διοίκηση εκδίδει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μόνο εφόσον κάνει αποδεκτή τη δήλωση.
  • Σε περίπτωση παράτασης των προθεσμιών για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει τροποποιητική δήλωση, η οποία επέχει θέση εμπρόθεσμης αρχικής δήλωσης εφόσον υποβληθεί εντός της παραταθείσας προθεσμίας

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.