Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι 18άρηδες πρέπει να υποβάλλουν και ποιοι εξαιρούνται

Δηλώσεις

Φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλει φέτος φυσικό πρόσωπο που συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας το 2023 και απέκτησε οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, όπως προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.

Δηλαδή ένας νέος υποχρεούται φέτος  να υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση εάν:

 

Τι ισχύει για τους νέους  φορολογούμενους

Οι νέοι πολίτες για να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση τους στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ  θα πρέπει να διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Υπενθυμίζεται πως η ΑΑΔΕ έχει χορηγήσει αυτόματα ΑΦΜ στους  πολίτες ηλικίας 12 ετών  έως 18 ετών ενώ όσοι δεν  έχουν κλειδάριθμο θα πρέπει να ακολουθήσουν μια νέα ψηφιακή διαδικασία για να αποκτήσουν κωδικούς και να μπορέσουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Οι εξαιρέσεις

Από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης  εξαιρούνται οι 18αρηδες που δεν είχαν το 2023  εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ) και  που φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων/  είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

 

 

 

 

Exit mobile version