Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Παράταση της τελευταίας στιγμής - Τι αλλάζει στις προθεσμίες και πότε θα εξοφληθεί ο φόρος - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Παράταση της τελευταίας στιγμής – Τι αλλάζει στις προθεσμίες και πότε θα εξοφληθεί ο φόρος

δημοσιεύτηκε:

Παράταση λίγων ημερών έδωσε στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων -έστω και την ύστατη ώρα- το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Με την παράταση αυτή μετακινείται και η καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης τυχόν επιπλέον φόρων. Εντούτοις, για να «κερδίσει» κάποιος υπόχρεος την έκπτωση στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης του φόρου, θα πρέπει να καταβάλλει το ποσό, μέχρι το τέλος του μήνα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Και βεβαίως, δεν αλλάζουν τα όσα προβλέπονται για «βαριά» πρόστιμα στην εφόσον υποβληθεί εκπρόθεσμα η δήλωση. Έπειτα από συνεννόηση, λοιπόν, με την Διοίκηση της ΑΑΔΕ σχετικά με την πορεία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη παράταση που περιορίζεται όμως σε λίγες ημέρες.

Τι αλλάζει στις προθεσμίες και πότε θα εξοφληθεί ο φόρος

Βάσει των σχετικών στοιχείων από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 25 Απριλίου 2024 έχουν υποβληθεί 6.068.600 δηλώσεις φυσικών προσώπων.

Αντίστοιχα, από την 1η Μαΐου όπου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων μέχρι υποβλήθηκαν 252.542 φορολογικές δηλώσεις.

Το πλήθος αυτό των δηλώσεων αντιστοιχεί στο 93,3% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και στο 81,8% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων.

Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψιν, από την μια πλευρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων έχει ήδη υποβληθεί, αλλά και από την άλλη ότι παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες ορισμένα τεχνικά προβλήματα στο σύστημα υποβολής δηλώσεων λόγω της μαζικής υποβολής δηλώσεων από τις λογιστικές εφαρμογές, ανακοινώθηκε η μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ως εξής:

  • 2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων,
  • 9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νομικών προσώπων. Η μετάθεση της προθεσμίας είναι σχετικά μεγαλύτερη για τον πρόσθετο λόγο ότι το ποσοστό υποβολής δεν είναι τόσο υψηλό όσο στα φυσικά.

Αντιστοίχως, μετατίθεται για τις 2/8 για τα φυσικά πρόσωπα και για τις 9/8 για τα νομικά πρόσωπα η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου. Ωστόσο, η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής φόρου με έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα παραμένει έως τις 31 Ιουλίου.

Πρόστιμα έως και 500 ευρώ σε όσους καθυστερήσουν την δήλωση

Όσοι καθυστερήσουν πάντως, να υποβάλλουν την δήλωσή τους, καλό θα είναι να γνωρίζουν πως φέτος τα πρόστιμα θα εκδίδονται «αυτόματα» και με διαδικασίες εξπρές.

Έτσι, εφόσον υπάρξει καθυστερημένη υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα «κοπεί» και το ανάλογο πρόστιμο.

Μάλιστα, τα ποσά των προστίμων θα βεβαιώνονται άμεσα από το πληροφοριακό σύστημα TAXISnet και θα κοινοποιούνται ηλεκτρονικά στους φορολογούμενους από τη στιγμή που εκείνοι θα ολοκληρώνουν την ηλεκτρονική υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων.

Αμέσως μόλις ο φορολογούμενος οριστικοποιήσει και υποβάλει μια εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, κάνοντας κλικ στην ένδειξη «Υποβολή», μαζί με τυχόν επιπλέον φόρο που θα προκύπτει από την εκκαθάριση θα βεβαιώνεται «αυτόματα» και το ανάλογο αυτοτελές πρόστιμο.

Το ποσό του προστίμου διαμορφώνεται στα 100 ευρώ για κάθε φορολογούμενο και «ανεβαίνει» για όσους ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στα 250 ευρώ αν τηρούν απλογραφικά βιβλία ή στα 500 ευρώ αν τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Μέχρι σήμερα, στις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων, οι φορολογούμενοι χρειάζεται να περιμένουν για πολλούς μήνες ή ακόμη και για 1-2 χρόνια τις αρμόδιες ΔΟΥ να ελέγξουν και να εντοπίσουν τις περιπτώσεις αυτές και τελικά να εκδώσουν τις σχετικές πράξεις επιβολής προστίμων. Και εντέλει έφταναν να καταβάλλουν «φουσκωμένα» τα πρόστιμα λόγω συσσώρευσης τόκων εκπρόθεσμης καταβολής από την ημερομηνία που θα έπρεπε να είχε υποβληθεί η δήλωση μέχρι και την ημερομηνία της καθυστερημένης βεβαίωσης του προστίμου!

Ποιοι «γλιτώνουν» το πρόστιμο

Βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ φέτος η αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμων κατά την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον τρέχοντα μήνα στις δηλώσεις ΦΠΑ, τις δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων και τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (έντυπα Ν) και από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους θα επεκταθεί και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (έντυπα Ε1).

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως δεν επιβάλλεται πρόστιμο (100, 250 ή 500 ευρώ) εφόσον από την αρχική ή τροποποιητική εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή μέχρι 100 ευρώ.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ και τους παρακρατούμενους φόρους, σε  κάθε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης ισχύουν πρόστιμα 250 ευρώ για τηρούντες απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τηρούντες διπλογραφικά βιβλία επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Δεν επιβάλλεται καθόλου πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.