Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Η νέα "βίβλος" για τους πολίτες - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Η νέα “βίβλος” για τους πολίτες

δημοσιεύτηκε:

Δώδεκα “μυστικά” θα πρέπει να γνωρίζουν φέτος οι πολίτες κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων καθώς επέρχονται κάποιες αλλαγές. Αναλυτικά, αυτά είναι τα εξής:

-Οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών

Αλλάζει το φορολογικό καθεστώς των  ελεύθερων επαγγελματιών. Συγκεκριμένα, τα φορολογητέα εισοδήματα 735.320 ατομικών επιχειρήσεων εμπορίας αγαθών, παροχής υπηρεσιών και ελευθέρων επαγγελματιών θα προσδιοριστούν εναλλακτικά με αντικειμενικά κριτήρια για τη χρήση του 2023 και συγκεκριμένα με βάση υπολογισμού το ύψος των ετήσιων μικτών αποδοχών ενός ιδιωτικού υπαλλήλου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ το μήνα, δηλαδή με αφετηρία υπολογισμού το ποσό των 10.920 ευρώ.

Από κει και πέρα θα προσαυξάνεται το ποσό αυτού ανάλογα με τα έτη λειτουργίας μιας επιχείρησης αλλά και  σύμφωνα με το ύψος της δαπάνης μισθοδοσίας και τον τζίρο της. Διευκρινίζεται πως το σύστημα φορολόγησης δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν λιγότερα από 4 χρόνια .Επιπλέον το μέτρο αυτό δεν αφορά τους αγρότες, τους  εργαζόμενους με “μπλοκάκια”, τους  ασφαλιστικούς συμβούλους που είναι συμβεβλημένοι μέχρι και με 2 ασφαλιστικές εταιρίες,  τους  εκμεταλλευτές ταξί με άδεια 25% και τους  βαριά ανάπηρους.

Ενώ μειώνονται τα ποσά τεκμαρτών εισοδημάτων κατά 50%  για αναπήρους από 67%-79%, για επιχειρήσεις σε μικρά χωριά και νησιά, για μονογονεϊκές οικογένειες και πολυτέκνους.

Ωστόσο θα υπάρχουν ειδικές διαδικασίες ελέγχων στους πολίτες που

Οι πολίτες όμως που αμφισβητούν τα τεκμαρτά ποσά φορολογητέου εισοδήματος για διάφορους λόγους που  σχετίζονται με ανωτέρα βία ή με άλλα πραγματικά γεγονότα.

Ωστόσο για τις επιχειρήσεις:

  • που λειτουργούν 4 και 5 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα υπολογιστεί στο 33% και στο 67% αντίστοιχα.
  • που λειτουργούν 6 χρόνια, θα ισχύει το ποσό των 10.920 ευρώ ως βάση υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος.
  • που  λειτουργούν από 7 έως 9 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξηθεί κατά 10% και θα ανέλθει  στα 12.012 ευρώ,
  • που λειτουργούν από 10 έως 12 έτη, το ποσό των 10.920 θα προσαυξηθεί κατά 20% και θα διαμορφωθεί στα 13.104 ευρώ,
  • που λειτουργούν για περισσότερα από 12 έτη, θα προσαυξηθεί κατά 30% και θα σκαρφαλώσει στα 14.196 ευρώ.

Εάν μια επιχείρηση απασχολεί προσωπικό το οποίο παίρνει μισθούς υψηλότερους του κατώτατου, τότε ο υψηλότερος καταβαλλόμενος ετήσιος μικτός μισθός θα συγκριθεί με το ποσό που προκύπτει από τους προηγούμενους υπολογισμούς κατά περίπτωση και  εάν είναι υψηλότερος, τότε θα ληφθεί υπόψη αυτός ως βάση υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος.

Το ποσό του υψηλότερου μισθού με το οποίο θα γίνεται η σύγκριση αυτή δεν θα  πρέπει να ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ.

Μειώνεται κατά  50% το τέλος επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται για το φορολογικό έτος 2023 από τα 650 ευρώ στα 325 ευρώ για όσους ασκούν ατομικές επιχειρήσεις καθώς τα εισοδήματά τους θα προσδιοριστούν για πρώτη φορά με βάση τα νέα αντικειμενικά φορολόγησης.

-Προκαταβολή φόρου

Ο  πολίτης  που έχει εισόδημα από επιχειρηματικές-αγροτικές δραστηριότητες, θα πρέπει να γνωρίζει τα εξής:

  • Εάν το προηγούμενο έτος δεν έχει εισπράξει μισθούς ή συντάξεις, τότε στον φόρο που του αναλογεί επί του εισοδήματος από επιχειρηματικές δραστηριότητες θα του επιβληθεί και προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους που υπολογίζεται με συντελεστή 55%.
  • Εάν η φορολόγηση γίνει με τα αντικειμενικά κριτήρια,  τότε το ποσοστό της προκαταβολής που αναλογεί σε τυχόν επιπλέον προκύπτοντα φόρο εισοδήματος  θα μειωθεί στο 27,5%
  • Επιβάλλεται και τέλος επιτηδεύματος. Ωστόσο από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος εξαιρούνται οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες  με ακαθάριστα έσοδα μέχρι 2.000.000 ευρώ και απασχολούν προσωπικό και οι οποίοι μέσα στα 3/12 του 2023 αύξησαν (και διατήρησαν αυξημένο) τον αριθμό των μισθωτών εργαζομένων τους με καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

-Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν φέτος τη φορολογική τους δήλωση οι μισθωτοί αλλά και οι συνταξιούχοι που δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές (όπως από ακίνητα, από επιχειρήσεις,  από γεωργικές εκμεταλλεύσεις) καθώς θα έχουν στη διάθεσή τους έτοιμες προς ηλεκτρονική υποβολή τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Εάν όμως οι ίδιοι δεν έχουν υποβάλει την φορολογική τους δήλωση μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, τότε η ΑΑΔΕ θα τις υποβάλλει αυτόματα  στην εκπνοή της προθεσμίας. Ο στόχος είναι να μην επιτρέπεται σε  κανέναν από τους φορολογούμενους  να υποβάλει εκπρόθεσμη την  αρχική δήλωση.  Πάντως μέχρι τις 30 Ιουνίου-2024 θα πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις.

-Κοινή φορολογική  δήλωση

Οι έγγαμοι σύζυγοι θα πρέπει να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση.  Υπενθυμίζεται πως κοινή φορολογική  δήλωση ή χωριστή μπορούν να υποβάλουν  τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης.

– Χωριστές δηλώσεις

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση  έχουν οι έγγαμοι. Για να γίνει αυτό όμως  θα πρέπει ο ένας εκ των δύο να έχει δηλώσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο σύστημα TAXISnet την επιλογή αυτή. Οι έγγαμοι θα πρέπει να υποβάλουν χωριστά φορολογικές δηλώσεις χωρίς να χρειάζεται να γνωστοποιήσουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή ο καθένας για τα εισοδήματά του, με την προϋπόθεση ότι  έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Βασική προϋπόθεση  για να γίνει αυτό είναι να ενημερωθεί η αρμόδια ΔΟΥ για τις αλλαγές αυτές.

– Εξαρτώμενα τέκνα

Ως  «εξαρτώμενα» ανήλικα ή ενήλικα τέκνα θεωρούνται εκείνα που το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά τους δεν ξεπέρασε το 2023 τα 3.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ  είχαν αναπηρία 67% και άνω.

-Τέκνα σε χωριστές δηλώσεις

Εάν οι έγγαμοι είναι και οι δύο μισθωτοί-συνταξιούχοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα και έχουν υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση  προκειμένου να τύχουν και οι δύο του προσαυξημένου αφορολογήτου ορίου λόγω τέκνων τότε θα πρέπει να συμπληρώσουν και οι δύο τα στοιχεία των τέκνων τους στον πίνακα 8 της δήλωσης.

-Βεβαίωσης φόρου

Διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου σε περίπτωση εγγάμων που υποβάλουν κοινή δήλωση και μετά εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου.

– Εξόφληση του φόρου

Σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να εξοφληθούν τυχόν επιπλέον φόροι που θα προκύψουν από την εκκαθάριση. Δηλαδή αυτό θα πρέπει να γίνει από τον Ιούλιο του 2024 έως τον Φεβρουάριο του 2025.  Σημειώνεται δε πως ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή δεν θα βεβαιώνεται εάν αυτό  δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ ανά σύζυγο. Eπίσης, δεν θα γίνεται  επιστροφή ποσού  φόρου μικρότερο των 5 ευρώ ανά σύζυγο.

-Ανείσπρακτα ενοίκια

Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2023  μπορούν να έχουν οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων αλλά υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή η απαλλαγή αυτή ισχύει για τους  ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.