Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2024: Αυτά είναι τα "μυστικά" που πρέπει να γνωρίζετε για τους τόκους καταθέσεων - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Αυτά είναι τα “μυστικά” που πρέπει να γνωρίζετε για τους τόκους καταθέσεων

δημοσιεύτηκε:

Ορισμένα “μυστικά” θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τον τρόπο που θα συμπληρώσουν στη φορολογική τους δήλωση τους τόκους καταθέσεων που αποκτήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναλυτικά, αυτά είναι τα εξής:

1.Οι τόκοι (προ φόρου) ημεδαπής προέλευσης: Πρόκειται για τους τόκους που αποκτώνται από οποιαδήποτε αιτία πριν από την αφαίρεση του φόρου. Μερικούς από αυτούς τους τόκους αφορούν τις τραπεζικές καταθέσεις, τον δανεισμό, τα εταιρικά ομόλογα κλπ. Επίσης επισημαίνεται πως οι τόκοι αυτοί  δηλώνονται στους κωδικούς 667-668 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

2. Οι τόκοι (προ φόρου) αλλοδαπής προέλευσης: Αυτοί δηλώνονται στους  κωδικούς 669-670.

3. Οι τόκοι που εισπράττονται ανάλογα με την προέλευσή τους (ημεδαπής ή αλλοδαπής): Αυτοί δηλώνονται στους κωδικούς 667-668 και 669-670 του υποπίνακα και επιλέγεται, κατά την υποβολή με τη χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, αν προέρχονται από τραπεζικές καταθέσεις ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

4.Τα μερίσματα και οι τόκοι αλλοδαπής προέλευσης που προκύπτουν από επενδύσεις που πραγματοποιούνται μέσω ημεδαπού θεματοφύλακα: Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να αναγράφεται η χώρα προέλευσής τους για το καθένα ξεχωριστά  και να επιλέγεται αλλοδαπή χώρα. Ωστόσο αναγράφεται ο ΑΦΜ του ημεδαπού θεματοφύλακα.

5. Κοινοί τραπεζικοί λογαριασμοί  σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) :Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δηλωθούν τα ποσά των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσίας έχει, σε κάθε περίπτωση, τη διακριτική ευχέρεια να κρίνει αιτιολογημένα διαφορετικά.

6.Το άθροισμα όλων των ποσών τόκων εμφανίζεται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο: Ωστόσο  αναγράφονται και οι τόκοι που αναλογούν σε συνδικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης εμφανίζονται και τα ποσά του φόρου 15% που έχουν παρακρατηθεί.

7. Το άθροισμα των τόκων από όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς: Αυτό θα πρέπει να μεταφερθεί στον κωδικό 667 για τον σύζυγο και στον κωδικό 668 για την σύζυγο.

8. Τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων: Τα ποσά αυτά θα πρέπει να δηλωθούν στους  κωδικούς 675-676 .

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.