Φόροι κληρονομιάς: Αυτά είναι τα νέα “μυστικά” που πρέπει να γνωρίζετε για τις δηλώσεις, τις πληρωμές και τις απαλλαγές

φόροι

Νέα “μυστικά” για την υποβολή της δήλωσης του φόρου κληρονομιάς, τον τρόπο υπολογισμού αλλά και για την επισύναψη δικαιολογητικών  θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων  οι πολίτες.

Υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς είναι ο κληρονόμος ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του, όπως προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.  Παράλληλα επισημαίνεται πως εντός των 9 μηνών θα πρέπει να γίνεται η υποβολή της δήλωσης του φόρου κληρονομιάς στις παρακάτω περιπτώσεις:

ή οι κληρονόμοι ή οι κληροδόχοι διέμεναν κατά το χρόνο θανάτου στην αλλοδαπή.

Η προθεσμία αρχίζει από το χρόνο θανάτου του κληρονομουμένου, για τους εξ αδιαθέτου κληρονόμους ή από τη δημοσίευση της διαθήκης για τους εκ διαθήκης κληρονόμους ή από τη δημοσίευση στον Τύπο της τελεσίδικης απόφασης που κηρύσσει την αφάνεια ή από το θάνατο του υπόχρεου σε δήλωση, αν αυτός δεν υπέβαλε δήλωση ή από το διορισμό των κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών, των εκτελεστών διαθήκης, των συνδίκων πτώχευσης ή την αναγνώρισή τους, σε περίπτωση κληρονόμων σχολαζουσών κληρονομιών.

Οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς

Στις περισσότερες περιπτώσεις των πολιτών ο φόρος κληρονομιάς δηλώνεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ  https://www1.aade.gr/myaade/myPROPERTY/#!/arxiki.

Αναλυτικά, για θανάτους από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά  στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ( myPROPERTY)υποβάλλονται:

Διευκρινίζεται δε πως υποβάλλεται ξεχωριστά η δήλωση για κάθε αιτία κτήσης κληρονομιάς. Δηλαδή χωριστή θα πρέπει να είναι η δήλωση για την εξ αδιαθέτου κληρονομιά και χωριστή η δήλωση για την εκ διαθήκης κληρονομιά.

Επίσης επισημαίνεται πως:

Μάλιστα σύμφωνα με τον νόμο, ο υπόχρεος που θα υποβάλει δήλωσης φόρου κληρονομιάς θα πρέπει να επισυνάψει  τα παρακάτω δικαιολογητικά:

Ποια εναλλακτική λύση δίνει ο νόμος στον κληρονόμο

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο κληρονόμος μπορεί:

Τι ισχύει  για τους ανήλικους κληρονόμους

Αξιοσημείωτο είναι δε πως σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις καταβάλλονται οι φόροι κληρονομιών. Διευκρινίζεται πως δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 500 ευρώ η κάθε μία από αυτές τις δόσεις εκτός της τελευταίας. Ωστόσο ο  αριθμός αυτών των δόσεων διπλασιάζεται αν ο κληρονόμος είναι ανήλικος και η κάθε δόση δεν είναι μικρότερη των 500 ευρώ εκτός της τελευταίας.

Εάν ο υπόχρεος  πληρώσει το σύνολο του φόρου εντός της προθεσμίας της καταβολής της πρώτης διμηνιαίας δόσης, τότε  έχει δικαίωμα έκπτωσης κατά ποσοστό 5%.

Εάν ο φόρος που θα προκύψει είναι μικρότερος των 500 ευρώ τότε το πόσο θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ χωρίς έκπτωση.

Αν η δήλωση αφορά μόνο κινητά και η καταβολή του φόρου δεν διασφαλίζεται,  τότε αυτός  βεβαιώνεται και θα πρέπει να πληρωθεί  εφάπαξ  μέσα σε 3 ημέρες  από τη βεβαίωση.  Σε περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, ο φόρος πληρώνεται σε μία δόση εντός 30 ημερών χωρίς έκπτωση.

Σημειώνεται δε πως παραγράφεται μετά την πάροδο 10 ετών το δικαίωμα του Δημοσίου για επιβολή φόρου κληρονομιάς ή δωρεάς, γονικής παροχής  αν  έχει υποβληθεί δήλωση, ή 15 ετών αν δεν υποβλήθηκε δήλωση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους  φορολογικούς συντελεστές

Σε  φόρο υπόκειται η απόκτηση ακινήτων ή εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων επί ακινήτων, μετοχών καθώς και λοιπών περιουσιακών στοιχείων (δηλ. όλων των περιουσιακών στοιχείων πλην μετρητών) λόγω θανάτου.  Αυτός ο φόρος υπολογίζεται ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α΄

Στην εν λόγω  κατηγορία υπάγονται:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β΄

Στην εν λόγω  κατηγορία υπάγονται:

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ΄

Στην εν λόγω  κατηγορία υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομουμένου ή εξωτικός (μη συγγενής).

Σημειώνεται δε πως  μετά τις  26 Οκτωβρίου του 2010, όταν κληρονόμος είναι σύζυγος ή ανήλικο τέκνο του κληρονομουμένου απαλλάσσεται από τον  φόρο κληρονομιάς αξία κληρονομιαίας περιουσίας μέχρι 400.000 ευρώ. Αυτό ισχύει για κάθε κληρονόμο  και εφαρμόζεται ο  αντίστοιχος  περιορισμός  των κλιμακίων  του υπολογισμού του φόρου της Α’ κατηγορίας.

Τα αφορολόγητα όρια

Από τον υποχρέωση καταβολής του φόρου κληρονομιάς απαλλάσσονται ορισμένοι πολίτες.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως αυτό ισχύει σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας με κληρονομιά εάν : Ο κληρονόμος (σύζυγος ή τέκνο του κληρονομουμένου) ή ο σύζυγος αυτού ή τα ανήλικα τέκνα τους δεν  έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στα οποία αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές τους ανάγκες και βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων.

Μάλιστα αν το συνολικό εμβαδόν των ακινήτων  αυτών (και των λοιπών αντίστοιχων κληρονομιαίων ακινήτων) είναι 70 τ.μ. τότε οι  στεγαστικές ανάγκες  καλύπτονται.  Αυτά τετραγωνικά προσαυξάνονται κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου.

Παράλληλα επισημαίνεται πως αφορολόγητα είναι τα όρια για  κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο που έχει κατοικία αξίας  μέχρι 200.000 ευρώ  και μέχρι 250.000 ευρώ είναι για έγγαμο ή για συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης.

Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή τον συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Στο ποσό της απαλλαγής συμπεριλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ. εάν βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα.

Επιπλέον δεν καταβάλλεται φόρος  κληρονομιάς  για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ από κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 100.000 ευρώ από κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης κληρονόμο.  Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή τον συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Αυτά ισχύουν εάν ο δικαιούχος κληρονόμος ή κληροδόχος έχει εξ ολοκλήρου ένα οικόπεδο και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.

 

Exit mobile version