Quantcast
Εξοικονομώ για αντλίες θερμότητας και για ευάλωτους: Νέες πληροφορίες από το ΥΠΕΝ για το πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

Εξοικονομώ για αντλίες θερμότητας και για ευάλωτους: Νέες πληροφορίες από το ΥΠΕΝ για το πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα βγει το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ στο πλαίσιο του οποίου θα δίνεται στους συμμετέχοντες επιδότηση για την αντλία θερμότητας, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Θα βγει ένα πρόγραμμα επιδότησης που δεν θα είναι το κλασσικό Εξοικονομώ που έχει τα πάντα αλλά θα επικεντρώνεται στην αντλία θερμότητας » σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και είπε πως ένα κομμάτι του προγράμματος θα αφορά τους ευάλωτους πολίτες  και το άλλο κομμάτι θα είναι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. «H αγορά δεν είναι έτοιμη να βάλει τον αριθμό αντλιών που θέλουμε. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για 25.000 με 40.000 αντλίες που μπαίνουν το χρόνο. Τα νοικοκυριά πρώτης κατοικίας είναι 4 εκατ. » υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση μας αναγκάζει σταδιακά να μηδενίσουμε τις επιδοτήσεις στην θέρμανση με ορυκτά καύσιμα. Αυτό έχει και μια δεύτερη πτυχή ότι από ένα σημείο και πέρα δεν μπορεί να βάζει κανείς καινούργιους καυστήρες πετρελαίου. Αυτό απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Επιδότηση για αντλίες θερμότητας και Εξοικονομώ για ευάλωτα νοικοκυριά: Όλα όσα αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν:

-Για το ένα κομμάτι του προγράμματος πως:

Το ποσοστό της επιδότησης για αντλίες θερμότητας αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 50% και 60% του κόστους της αντλίας ενώ  αυτό θα αυξομειώνεται σύμφωνα με το σύστημα των βαθμοημερών.

Υπενθυμίζεται δε πως οι αντλίες θερμότητας είναι ο πιο πράσινος και πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης, καθώς δίνουν τη μεγαλύτερη απόδοση, με τη μικρότερη χρήση ενέργειας. Μόλις το 25% της παραγόμενης θερμότητας αποδίδεται στην ηλεκτρική ενέργεια. Το υπόλοιπο 75% αφορά τη θερμική ενέργεια που αντλείται από το περιβάλλον. Αν τοποθετηθεί υποδαπέδια, δίνει εξαιρετικές επιδόσεις και στην ψύξη.

Το άλλο κομμάτι του προγράμματος θα αφορά τα ευάλωτα νοικοκυριά. Σε αυτό αναμένεται να ενταχθούν 5.000 νοικοκυριά που θα έχουν χαμηλά εισοδήματα και που διαθέτουν την κυριότητα μονοκατοικίας ή διαμερίσματος και που θέλουν να τα αναβαθμίσουν ενεργειακά.

Μάλιστα οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το ύψος της επιδότησης για τους συμμετέχοντες του προγράμματος υπολογίζεται πως θα είναι 95% ή και 100% και πως το ποσό που θα δοθεί σε κάθε δικαιούχο θα είναι περίπου στις 10.000 ευρώ

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.