Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Φωτοβολταϊκά και μικρές ανεμογεννήτριες με κρατικό χρήμα – Επιδοτήσεις έως 250.000 ευρώ

Φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες ή και αντλίες θερμότητας μπορούν να εγκαταστήσουν επιχειρήσεις που επιθυμούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, καλύπτοντας μέρος του κόστους με κρατικό χρήμα! Εντός Δεκεμβρίου υπολογίζεται πως θα ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρώ»: Ο οδηγός του προγράμματος που αφορά στη βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων Εμπορίου, Υπηρεσιών και Τουρισμού, έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ποσά που αρχίζουν από 20.000 ευρώ και φτάνουν έως και 250.000 ευρώ «μοιράζει» το κράτος σε επιχειρήσεις που επιδιώκουν να «θωρακιστούν» ενεργειακά.

Κάθε επαγγελματίας, εφόσον πληροί συνολικά 20 βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, μπορεί να επιλέξει μέσα από μια γκάμα 9 επιλέξιμων έργων τον τρόπο που θα αναβαθμίσει ενεργειακά την επιχείρησή του, λαμβάνοντας επιδότηση από 40 έως 50% για επενδύσεις ύψους 50.000 έως και 500.000 ευρώ.

Μεταξύ των επιλέξιμων έργων περιλαμβάνονται και οποίων συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, όπως φωτοβολταικά, μικρές ανεμογεννήτριες και γεωθερμικές Α/Θ συμπεριλαμβανομένων των γεωεναλλακτών

Ποιοι στόχοι απαιτούνται για την επιδότηση

Ο προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της δράσης ανέρχεται συνολικά σε 200 εκατ. ευρώ και θα κατανέμεται διακριτά σε:

Η δράση χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η κατανομή των πόρων θα γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας.

Για κάθε έργο που θα υποβληθεί και θα επιχορηγηθεί στα πλαίσια του προγράμματος, ο ελάχιστος ενεργειακός – περιβαλλοντικός στόχος καθορίζεται οι εξής:

  1. μείωση εκπεμπόμενων ρύπων (CO2) τουλάχιστον κατά 35%
  2. εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35%
  3. αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας βάσει ΠΕΑ τουλάχιστον κατά τρείς (3) ενεργειακές τάξεις σε σχέση με την υπάρχουσα κατάταξη (ή υποχρεωτικά Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση) εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση κτιριακών υποδομών που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.4122/2013.

Η τεκμηρίωση της αναγκαιότητας των επεμβάσεων προκύπτει αποκλειστικά από έκθεση αποτελεσμάτων του Ενεργειακού Ελέγχου, καθώς επίσης και από το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), εφόσον πρόκειται για αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών.

Ποιες παρεμβάσεις επιδοτούνται

Οι επιλέξιμες δαπάνες διακρίνονται σε δαπάνες για την υλοποίηση των επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, οι οποίες εμπίπτουν στον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό, και λοιπές υποστηρικτικές δαπάνες (δηλαδή δαπάνες απαραίτητες για τη σύνταξη, την υποβολή και την παρακολούθηση της αίτησης καθώς και τον τελικό έλεγχο επίτευξης των ελάχιστων ενεργειακών στόχων), οι οποίες εμπίπτουν στον Κανονισμό De Minimis. Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης Επιλέξιμες επεμβάσεις είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:

Ποια είναι τα ποσοστά ενίσχυσης

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής μιας επιχείρησης στη δράση είναι οι ακόλουθες

Στο πλαίσιο του Προγράμματος:

Επισημαίνεται ότι, δαπάνες τουλάχιστον ίσες με το 30% του εκάστοτε εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί και να έχουν αποτελέσει αντικείμενο αιτήματος επαλήθευσης στους πρώτους εννέα (9) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Σε αντίθετη περίπτωση θα απομειώνεται ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κατά το ποσόν που υπολείπεται του 30% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Τα ποσοστά ενίσχυσης για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων, έχουν ως ακολούθως: Μεσαίες 40%  Μικρές και πολύ Μικρές 50%.

Θα υπάρχει δυνατότητα καταβολής προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας Δημόσιας Δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής, από τραπεζικό ή άλλο δημόσιο χρηματοδοτικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην Ελλάδα

 

Exit mobile version