Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» που θα τρέξει από Δευτέρα, 12 Ιουνίου μίλησε, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου στο MEGA.
Η πλατφόρμα του νέου προγράμματος για την υποβολή αιτήσεων ανοίγει την Δευτέρα, 12 Ιουνίου στην ιστοσελίδα exoikonomo2023.gov.gr, υπενθύμισε η κ. Σδούκου και επεσήμανε πως «όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε αυτό, καλό είναι να ψάξει λίγο τη διαδικασία, τα δικαιολογητικά, τι χρειάζεται, τι μπορεί να κάνει στο σπίτι του. Η προθεσμία για να υποβάλουν την αίτηση τους οι ενδιαφερόμενοι είναι μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου ».
Kαι ανέφερε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν στο μεσοδιάστημα όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. « Σίγουρα το πρώτο και το σημαντικότερο είναι να ελέγξουν σε ποια κατηγορία- σε ποια κατάσταση βρίσκεται το σπίτι τους σήμερα προκειμένου να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης όταν γίνουν οι παρεμβάσεις στο σπίτι… ποια θα είναι η επίδειξη εξοικονόμηση ενέργειας» σημείωσε.
Επεσήμανε δε πως οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα πρέπει να φωνάξουν έναν ενεργειακό επιθεωρητή για να τους βγάλει ένα πιστοποιητικό ενεργειακής κλάσης. «Το νούμερο 1 βήμα είναι να έρθει ένας μηχανικός στο σπίτι, να ελέγξει το σπίτι και να δει σε ποια κατηγορία είναι για να βγει το λεγόμενο ΠΕΑ, το ενεργειακό πιστοποιητικό. Η καλύτερη κατηγορία ενεργειακής σε ένα σπίτι είναι από την Α plus ενώ η χειρότερη είναι η κατηγορία Η. Για να είναι επιλέξιμος κανείς και για να μπει στο πρόγραμμα θα πρέπει το σπίτι να ανήκει στην κατηγορία Γ και κάτω».
Τι ισχύει για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου
Επίσης μίλησε και για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. « Θα πρέπει υποχρεωτικά να αναβαθμιστεί κατά 3 κατηγορίες προς τα πάνω. Αυτό είναι υποχρεωτικό στο πρόγραμμα για να μπορέσει να μπει κανείς. Δηλαδή να επέλθει μια εξοικονόμηση της τάξεως 30% από τις παρεμβάσεις. Θα χρειαστεί Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση κατά την υποβολή της αίτησης να το κάνει .Αλλά παρόλα αυτά και αυτό είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να το δοκιμάσει ο πολίτης » είπε και ανέφερε τους δικαιούχους του προγράμματος.
« Οι δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες μιας κατοικίας. Δίνουμε τη δυνατότητα στις κύριες κατοικίες και όχι στις εξοχικές κατοικίες να μπουν στο πρόγραμμα .Επομένως δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι ιδιοκτήτες που έχουν είτε πλήρη κυριότητα είτε ψιλή κυριότητα είτε επικαρπία » είπε και διευκρίνισε πως το πρόγραμμα αυτό αφορά μόνο την πρώτη κατοικία όπου μπορεί κάποιος να είναι ιδιοκτήτης είτε να την ενοικιάζει είτε να την έχει δωρεάν παραχώρηση.
Αλλά ανέφερε και τι καλύπτει το πρόγραμμα. « Οι παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει κανείς σε ένα σπίτι για να πετύχει την εξοικονόμηση ενέργειας είναι η αντικατάσταση των κουφωμάτων, τα συστήματα ψύξης – θέρμανσης, η θερμομόνωση, τον ηλιακό θερμοσίφωνα – αναβάθμιση φωτισμού, τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας » είπε.
Προτεραιότητα επιλογής έχουν στο πρόγραμμα «όσοι έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, δηλαδή σίγουρα προτάσσουμε το κριτήριο της κοινωνικής διάστασης. Βεβαίως τα κριτήρια θα πρέπει να είναι και ενεργειακά. Δηλαδή προτεραιότητα για να μπει κανείς στο πρόγραμμα έχει ένα σπίτι που είναι πολύ παλιό και πολύ ενεργοβόρο .Αυτό είναι το 50% της βαθμολόγησης ».
Τα ποσοστά επιδότησης και οι διευκρινίσεις για τις πολυκατοικίες
Ανέφερε και τα ποσοστά επιδότησης που θα λάβουν οι δικαιούχοι του προγράμματος. Όπως είπε τα ποσοστά της επιδότησης « κυμαίνονται από 40% έως και 75% ανάλογα με το ποια κατηγορία εισοδηματική ανήκει ο καθένας » .
«Εάν ανήκει στην υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία κανείς, τότε θα λάβει την μικρότερη επιδότηση το 40%» συμπλήρωσε.
Τέλος ρωτήθηκε εάν θα επιδοτηθούν τα διαμερίσματα και όχι οι πολυκατοικίες. «Να το ξεκαθαρίσουμε μεμονωμένο διαμέρισμα .Η πολυκατοικία στην ολότητά της δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα αυτό. Είδαμε και στο προηγούμενο πρόγραμμα που τρέχει αυτή τη στιγμή πως δεν είχε πολύ μεγάλη απήχηση. Αλλά θέλουμε και εμείς λίγο να το ξανά δούμε πιο προσεκτικά μήπως βρούμε κάποια άλλη λύση, κάτι άλλο πιο ελκυστικό .Σίγουρα μας ενδιαφέρουν οι πολυκατοικίες »