Παράταση έξι μηνών στις προθεσμίες νομιμοποίησης αυθαιρέτων ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση 20% για όσους υποβάλουν άμεσα δήλωση, που έληγε σε μερικές ημέρες, θα εξακολουθήσει να ισχύει έως τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, το υπουργείο όρισε τις κατηγορίες πολεοδομικών παρανομιών που χρειάζονται μελέτη στατικής επάρκειας και τι πρέπει αυτή να περιλαμβάνει, δίνοντας ένα έμμεσο στίγμα του κόστους.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, η πρώτη προθεσμία δήλωσης παρατείνεται έως τις 9 Οκτωβρίου, προφανώς προκειμένου να λειτουργήσει ως κίνητρο για την προσέλκυση περισσότερων ιδιοκτητών αυθαιρέτων. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4495/17 προέβλεπε έκπτωση 20% αν το αυθαίρετο δηλωθεί έως τις 8.4.2018, 10% έως τις 8.10.2018 και αντίστοιχη επιβάρυνση (10% και 20%) για τα επόμενα δύο εξάμηνα, μέχρι τη «λήξη» του νόμου.
Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή υπουργικής απόφασης (προς δημοσίευση σε ΦΕΚ) της διαδικασίας εκπόνησης και υποβολής μελέτης στατικής επάρκειας. Οπως αναφέρει, υποχρέωση υποβολής ισχύει για κάθε κατασκευή που είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετη, που είχε δηλωθεί στον προηγούμενο νόμο (4178/13) και είχε χαρακτηριστεί ως «υψηλής τρωτότητας» με βάση το «δελτίο ελέγχου δομικής τρωτότητας αυθαιρέτου» που έπρεπε τότε να υποβάλει ο μηχανικός. Αλλά και για κάθε αυθαίρετη προσθήκη ή αλλαγή χρήσης σε μεγάλα ειδικά κτίρια (λ.χ. σχολεία).
Διευκρινίζεται επίσης ότι δεν απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας για το «κλείσιμο» ημιυπαίθριου, πατάρι που φθάνει το 50% της έκτασης του ισογείου, υπόγειο έως 75% της περιμέτρου του κτιρίου, υπόγεια που «ξεμπαζώθηκαν», αυθαιρεσίες έως 25 τ.μ. και άλλες ειδικότερες περιπτώσεις.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο, καθώς από αυτό εξαρτάται το κόστος της, είναι ο καθορισμός του περιεχομένου της μελέτης. Οπως αναφέρεται, ο μηχανικός θα πρέπει να αποτιμήσει τη φέρουσα ικανότητα του κτιρίου με βάση τη διαδικασία που ορίζει ο Κανονισμός Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ), αλλά με βάση τους κανονισμούς που ίσχυαν κατά τον χρόνο έκδοσης της άδειας ή της κατασκευής του φέροντος οργανισμού του. Πρόκειται για μια «παραχώρηση», καθώς οι παλαιότεροι αντισεισμικοί κανονισμοί είχαν μικρότερες απαιτήσεις από τις σημερινές.
«Κάποιες από τις εξαιρέσεις (σ.σ. περιπτώσεις που δεν χρειάζεται εκπόνηση μελέτης) είναι με βάση πολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια», εκτιμά ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Βασίλης Μπαρδάκης. «Για παράδειγμα, εξαιρούνται οι αυθαίρετες κατασκευές προβόλων έως 2 μέτρα, γιατί προφανώς θεωρούνται ασφαλείς, κάτι που βέβαια δεν μπορεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις». Οσον αφορά το περιεχόμενο της μελέτης, ο κ. Μπαρδάκης πιστεύει ότι η χρήση του ΚΑΝΕΠΕ θα οδηγήσει σε σωστή εκτίμηση της στατικής κατάστασης ενός κτιρίου, καθώς περιλαμβάνει ουσιαστικές διαδικασίες (όπως η «ανίχνευση» των κολονών του κτιρίου). Οσο για το κόστος της μελέτης για τον πολίτη, εκτιμά ότι θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία που υπάρχουν (λ.χ. μελέτες, σχέδια).
Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή