Quantcast
Έτσι επηρεάζει η αφρικανική σκόνη τις τιμές ρεύματος, σύμφωνα με τους ενεργειακούς επιθεωρητές - enikonomia.gr
share

Έτσι επηρεάζει η αφρικανική σκόνη τις τιμές ρεύματος, σύμφωνα με τους ενεργειακούς επιθεωρητές

δημοσιεύτηκε:

 

Για τον τρόπο που επηρέασε  η αφρικανική σκόνη την τιμή του ρεύματος μίλησε  σήμερα στο ΕΡΤΝews ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

«Το θέμα είναι πόσο μπορεί να φτάσει αυτή η αύξηση. Σήμερα κλείνει η τιμή εκκαθάρισης της χονδρικής αγοράς του ρεύματος για το μήνα Μάιο. Όλα δείχνουν ότι θα πιάσει τα 80 ευρώ η ηλεκτρική μεγαβατώρα. Σκεφτείτε ότι στις 30 Απριλίου ήταν 60 ευρώ, άρα έχουμε μία αύξηση πάνω από 30%. Αυτή η αύξηση θα μετακινηθεί στα τιμολόγια της λιανικής χρέωσης, κυρίως στα πράσινα και στα κίτρινα, που υπάρχει ο μηχανισμός των ρητρών αναπροσαρμογής που λαμβάνει υπόψη τις τιμές εκκαθάρισης του προηγούμενου μήνα», εξήγησε ο ενεργειακός επιθεωρητής.

Ζητούμενο, όπως είπε ο ενεργειακός επιθεωρητής, είναι εάν οι πάροχοι ενέργειας θα κάνουν μια μεγαλύτερη έκπτωση από αυτές που ήδη έχουν προσφέρει τους προηγούμενους μήνες και πόσο μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση της χονδρικής αγοράς του ρεύματος.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, η αφρικανική σκόνη που έκανε έντονη την παρουσία της στις ευρωπαϊκές χώρες στις αρχές Μαΐου είναι η αιτία που θα δούμε αυξημένους λογαριασμούς το επόμενο διάστημα. «Τις πρώτες 15 – 20 μέρες του Μαΐου δεν είχαμε ηλιοφάνεια λόγω της αφρικανικής σκόνης, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα της χώρας» σε συνάρτηση με την αύξηση κατά 20% της τιμής του φυσικού αερίου, την οποία δεν είχαμε τον Απρίλιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.