Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας με το επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας. Μια διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο βάζει τέλος σε μια χρόνια αδικία εις βάρος των εργατών.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας καταργεί τη διάκριση αποζημιώσεων ανάμεσα σε υπαλλήλους και εργάτες. Με απλά λόγια, όπως επισημαίνεται στο enikonomia.gr, οι αποζημιώσεις των εργατών δεν θα είναι κατώτερες από αυτές που λαμβάνουν οι υπάλληλοι, οι οποίες σήμερα ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών.
Το σημερινό καθεστώς ειδικό δημιουργεί ένα χάσμα ανάμεσα σε υπαλλήλους και εργάτες, η διάκριση της εργασίας του μισθωτού σε εργάτη και υπαλλήλου έχει μεγάλη διαφορά στην αποζημίωση λόγω καταγγελίας της εργασιακής του σχέσης. Μοιραία, άνθρωποι που έχουν τον ίδιο χρόνο εργασίας λαμβάνουν διαφορετική αποζημίωση, καθώς οι εργάτες την λαμβάνουν βάσει κάποιων ημερομισθίων, ενώ υπάλληλοι βάσει κάποιων μηνιαίων μισθών.
Ενδεικτικά, ένας εργατοτεχνίτης που παίρνει ημερομίσθιο 40 ευρώ, δηλαδή σε μηνιαίο μισθό περίπου 1.000 ευρώ, σήμερα δικαιούται αποζημίωση για 10 χρόνια εργασίας στον τελευταίο εργοδότη ύψους 2.800 ευρώ. Την ίδια στιγμή, υπάλληλος που επίσης λαμβάνει μηνιαίο μισθό της τάξης των 1.000 ευρώ και έχει τα ίδια χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη θα εισπράξει αποζημίωση ύψους 7.000 ευρώ. Η διαφορά είναι μεγάλη και με το νέο πλαίσιο που αναμένεται να εφαρμοστεί ο εργατοτεχνίτης θα έχει κέρδος 4.200 ευρώ σε περίπτωση απόλυσης.
Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει από την 1/1/2022 και θα γίνει αναγωγή της αμοιβής τους σε μηνιαίες αποδοχές με βάση την ωρομίσθια απασχόληση που θα συμφωνήσουν με τον εργοδότη τους. Το ίδιο θα συμβεί και με τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας που σήμερα χορηγούνται ως αναλογία του ημερομισθίου τους.