Επιθετική στρατηγική με καταγγελίες μεσαίων μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, εφόσον δεν υπάρχει πρόθεση συνεργασίας από τον επιχειρηματία, αναμένεται να ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι τράπεζες, με στόχο, αφενός, να περάσουν το μήνυμα ότι «το πάρτι τελείωσε», αφετέρου, να καταφέρουν να καλύψουν τις δύσκολες απαιτήσεις του SSM.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι καταγγελίες δανείων σε καθυστέρηση άνω των δύο ετών αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους μείωσης των επισφαλειών, για τον οποίο οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί εγγράφως στις εποπτικές αρχές.
Ο επόμενος…
Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι άμεσα οι τράπεζες, με «οδηγό» αυτή που έχει τη μεγαλύτερη δανειακή έκθεση, θα προχωρήσουν στην καταγγελία των δανείων εισηγμένης ανώνυμης βιομηχανικής και εμπορικής εταιρείας. Η εν λόγω εταιρεία έχει, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μη εξυπηρετούμενο δανεισμό ύψους 15 εκατ. ευρώ και το 40% αυτού βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο μίας εκ των συστημικών τραπεζών. Τις διαδικασίες καταγγελίας των δανείων αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να ξεκινήσει η «leader» πιστώτρια τράπεζα και οι υπόλοιπες θα ακολουθήσουν.
Πηγές με γνώση του προβλήματος τονίζουν ότι η υπόθεση της Άλφα Γκρίσιν είναι προπομπός για αντίστοιχες εξελίξεις, κυρίως στο κομμάτι των μεσαίων επιχειρηματικών δανείων, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι ο επιχειρηματίας/ιδιοκτήτης χαρακτηρισθεί «μη συνεργάσιμος».
Γιατί τώρα
Μολονότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έχουν την ίδια γραμμή σε όλες τις υποθέσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, κυρίως εξαιτίας του ύψους του δανεισμού που διαθέτει η καθεμία στο χαρτοφυλάκιό της -όσο μικρότερο τόσο πιο αδιάφορη είναι-, όταν η βασική πιστώτρια φθάσει στην καταγγελία των δανείων είναι αποφασισμένες να ακολουθήσουν. «Για να φθάσει μία υπόθεση σε αυτό το σημείο σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας κοινός τόπος συνεννόησης με τον δανειολήπτη», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.
Γιατί όμως οι τράπεζες αποφάσισαν τώρα να τραβήξουν την πρίζα σε υπερχρεωμένες εδώ και καιρό εταιρείες, ενώ μέχρι και πριν λίγους μήνες ρύθμιζαν τα δάνεια;
Η απάντηση από στελέχη και των τεσσάρων τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank είναι η ίδια: «Φταίει το τραπεζικό σύστημα για τις περιπτώσεις όπου υπήρχαν δείγματα γραφής πως ο ιδιοκτήτης/επιχειρηματίας προσπαθούσε κάθε φορά που ερχόταν αντιμέτωπος με τα δύσκολα να ξεγελάσει το σύστημα, δίνοντας υποσχέσεις όπως συρρίκνωση δαπανών και εξόδων κ.ά., τις οποίες στο τέλος δεν τηρούσε», τονίζουν. Τώρα, λοιπόν, όπως εξηγούν, ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος «στις ατελείωτες συζητήσεις» μεταξύ τραπεζών και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, εξέλιξη που υπαγορεύεται και από την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Έως σήμερα, προσθέτουν, οι τράπεζες δεν προχωρούσαν σε σκληρές λύσεις γιατί δεν συμφέρουν. Κι αυτό διότι οι νομικές ενέργειες είναι χρονοβόρες και ακριβές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Αντίθετα, οι βραχυχρόνιες ρυθμίσεις δανείων είναι πάντοτε πιο συμφέρουσες για ένα τραπεζικό σύστημα, καθώς όλες οι πλευρές (τράπεζες και δανειολήπτης) πιστεύουν και ελπίζουν ότι στο τέλος η διαδικασία θα είναι win-win.
Εφεξής, αναφέρουν, η στρατηγική αυτή θα ανατραπεί, κυρίως για όσες περιπτώσεις αποδεικνύεται ότι ο επιχειρηματίας διαθέτει περιουσία και δεν στηρίζει χρηματοδοτικά την εταιρεία του, προσδοκώντας σε μία ακόμη ρύθμιση.
Πηγή: Euro2day.gr